Публикация

БЛС: Да съхраним достойнството на съсловието

„Да съхраним достойнството на съсловието” – това призовава Българският лекарски съюз в писмо до директора на болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” доц. Бойко Коруков по повод отстраняването на д-р Владимир Атанасов от поста началник на спешното отделение в лечебното заведение.


Преди дни д-р Атанасов беше наказан за това, че нарече служителите на здравното министерство „олигофрени” в телевизионен репортаж.

В позицията на съсловната организация, под чиято подписи са поставили д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, и проф. Милан Миланов, председател на Етичната 
комисия на БЛС, се посочва:

„Във  връзка със станалия медийно известен случай за отстраняването  на
д-р Владимир Атанасов от поста началник на спешно отделение и преназначаването му  на длъжност в неврохирургията, ръководството и Етичната комисия на БЛС се запознаха със случая. Без да се намесваме в личните ви правомощия за вземане на кадрови решение, бихме искали да изразим нашата остра позиция, че изказването на д-р Атанасов не е пряко свързано с професионалните му ангажименти и въпреки нелицеприятния израз, който е употребил, това няма пряко отношение към служебните му задължения, нито намалява неговия професионализъм като лекар.

Ето защо смятаме, че едва ли е уместно да се извършва смяна на работното място, което по принцип е позиция, свързана с определени професионални качества. Съгласни сме с изразеното от вас в медийното пространство мнение, че „трябва да има граници и премереност на изказванията”, но в този аспект може да се потърси друг морално-етичен подход, който да гарантира защита от подобни изяви”.

Изразява се увереност, че „случаят ще бъде разрешен по най-добрия начин и достойнството на съсловието ще бъде съхранено”.

Коментари