Публикация

От печата: Кандидатите за шеф на НЗОК ясни до 10 дни

От печата: Кандидатите за шеф на НЗОК ясни до 10 дни

Старт на процедурата по избор на нов шеф на здравната каса дадоха депутатите от парламентарната здравна комисия. Те приеха вчера правилата за изслушване и избор на нов управител на НЗОК, следващия петък те влизат в пленарната зала. След приемането им започва да тече и 5-дневният срок, в който от всички парламентарни партии може да издигнат кандидат. Така до 10 дни ще са ясни имената на кандидатите, пише в днешния си брой в. „24 часа“.

Мандатът на сегашния управител на осигурителния фонд д-р Дечо Дечев изтича на 12 март

„Но той само довърши мандата на предшественика си проф. Камен Плочев. Самият Дечев заяви преди месец, че е бил поканен да поеме ръководството за определен период от време, което е изпълнил, и даде да се разбере, че не би продължил. Но окончателен отговор няма“, отбелязва изданието.


Всекидневникът се спира и на

промените в законите за лечебните заведения и за лекарствата

които бяха приети на първо четене от ресорната комисия на вчерашното ѝ заседание след 2-часови дебати. През тези поправки се правят сериозни промени в още 5 закона.


Сред тях е допускането на експериментално лечение и въвеждането на регламент за какво болниците може да искат доплащане. Филиали на аптеки по селата, които да работят поне два дни седмично, ще решават проблема с липсата на достъп до лекарства в отдалечени и малки населени места. За целта собствениците ще ползват облекчени условия за отварянето на аптеки на втори и трети адрес. Национална аптечна карта пък ще сочи къде има недостиг. Разширява се кръгът от роднини, които ще дават съгласие за донорство, залагат още промените.


Хората без близки стават потенциални донори. Отваря се дебатът за кръстосано донорство и присаждането на матка.


Сестри и акушерки да имат право да отварят кабинети, регламентират още промените, но депутатите бяха категорични, че трябва изрично да се разпише какви дейности може да изпълняват без лекарско наблюдение, допълва изданието.

 

 

 

Коментари