Публикация

Нови 28 случая на ХИВ са регистрирани у нас от началото на годината

Нови 28 случая на ХИВ са регистрирани у нас от началото на годината

По повод 14 февруари – „Свети Валентин - ден на влюбените“, започва вторият етап на Националната антиСПИН кампания.


Това информира Министерството на здравеопазването.


Тя се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН на МЗ в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и други.

Планирани са повече от 130 антиСПИН инициативи

които ще бъдат съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. И през тази година са планирани здравни презентации, дискусии и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции.


Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

Националната антиСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа

Тя започва традиционно на 1 декември. Вторият етап е по повод 14-и февруари, а през третата неделя на месец май (деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият, пореден етап. Четвъртият, финален етап, е лятната антиСПИН кампания.


През 2019 г. около 341 000 души са се изследвали и са узнали своя ХИВ-статус.
По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 12 февруари 2020 г. са открити 28 ХИВ-серопозитивни, с което

носителите на инфекцията в страната официално са 3 312 души

И през 2019 г. 85,3% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път, а 14,3% са се заразили при инжекционна употреба на наркотици. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от този на жените. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 41%, следвана от групата 20-29 г. – 24%.
Към 31 декември 2019 г. общо 1 695 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 651 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.


Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2018 г. е 5.1, за България показателят е 4.4, т.е. страната ни е с по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.


С инициативите по повод Националната антиСПИН кампания можете да се запознаете на интернет страниците на регионалните здравни инспекции.

 

Коментари