Публикация

Д-р Н. Брънзалов: Фалшиви болнични листа няма

Д-р Н. Брънзалов: Фалшиви болнични листа няма

Не приемаме по никакъв начин този израз „фалшиви болнични“ и никога няма да го приемем. Много взе да се повтаря тая дума и накрая взе обществото да я приема.
Това каза д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз, в студиото на сутрешния блок на БНТ.


Той беше категоричен, че нито е виждал, нито е издавал „фалшив болничен“. В становище на общопрактикуващите лекари в България е написано, че такива фалшиви болнични листа няма.

Има такива, които не кореспондират с конкретното здравословно състояние на пациента, но да се нарече един документ „фалшив“ е много тежко обвинение, смята заместник-председателят на БЛС.

Той обясни, че болничният е финансов документ, а

издаването на финансови документи с невярно съдържание е престъпление

„Този разговор се отвори в момента, когато работодателите решиха, че не щат да плащат първите три дни на болничния лист, както и НОИ отказа също да ги плаща“, отбеляза д-р Брънзалов.

Становището на БЛС

е, че след като работодателят и наетият при него работник солидарно плащат социални услуги, тези средства не отиват в джоба на работодателя, та да заплаща той тези три дни от болничния лист.


Друго предложение е личният лекар да може да издава само седем дни непрекъснат болничен.

 

Фалшиви болнични


Зам.-председателят на БЛС е на мнение, че това по никакъв начин няма да реши проблема с въпросните три дена. Според него ще се създаде допълнително натоварване на системата на здравеопазването, в това число и административно.
Относно предложението за второ лекарско мнение на доктор, посочен от работодателя или Регионалните здравни инспекции, д-р Брънзалов каза, че РЗИ не е добър вариант, защото не разполагат с кадрови и експертен потенциал.

Оценката на лекар може да се прави само от лекар

Това според нас трябва да се върши от службите по трудова медицина, защото тяхната дейност е заплатено от работодателите и те поглеждат на заболелия човек от друг ъгъл, допълни д-р Николай Брънзалов.

Коментари