Публикация

Ефективно повлияване на лекарствено индуцирана хиперурикемия / подагра

Ефективно повлияване на лекарствено индуцирана хиперурикемия / подагра

Д-р Красимира Кощикова, кардиолог, УМБАЛ "Александровска":

 

Хиперурикемията е независим рисков фактор за заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Повишената серумна пикочна киселина също е един от най-добрите независими предиктори за диабет, затлъстяване и хипертония.
Наред с алкохола и богатите на пурини храна, някои лекарства също повишават серумното ниво на пикочна киселина най-често чрез повишаване на реабсорбцията и/ или чрез намаляване на екскрецията ѝ (табл. 1).

Хиперурикемията е основен рисков фактор за развитие на подагра

Индуцираната от лекарства хиперурикемия и подагра е все по-често срещана в клиничната практика. Paulus et al. отбелязват, че някои лекарства повишават серумната концентрация на пикочната киселина до 20% от хиперурикемичните пациенти в едно тяхно болнично проучване. 

Хиперурикемията е  основен  рисков фактор  за развитие на подагра.

Диуретиците са група медикаменти, които влизат в схемата на лечение на застойна сърдечна недостатъчност

и ефективно намаляват симптомите на конгестия, подобряват физическия капацитет и според кохортен метаанализ намаляват риска от смърт и влошаване на сърдечна недостатъчност в сравнение с плацебо.


Те са най-честата причина за вторична хиперурикемия и подагра. Патогенетичният механизъм (фиг. 1) на хиперурикемия, предизвикана от бримковите диуретици и тиазидните диуретици, са чрез инхибиране базолатералните анионни преносители OAT1 и OAT3, участващи в активното поемане на плазмената пикочна киселина при първи етап от нейната секреция в проксималните бъбречни тубули.


Диуретиците навлизат от кръвта в проксималните тубули чрез OAT1 и OAT3 транспортери и могат да се считат за конкурентни субстрати на пикочната киселина. Хидрохлоротиазид значително увеличава усвояването на пикочната киселина чрез анионен транспортер OAT4. Определени генетични варианти на SLC22A11, който кодира OAT4, могат да доведат до повишен транспортен капацитет на OAT4 и приемът на диуретици може да доведе до допълнително активиране на преносителя, което в голям процент води до подагра.

Фуроземид и хидрохлоротиазид

инхибират MRP4-медиирания транспорт на пикочна киселина (проксимални бъбречни тубули), което може да доведе до хиперурикемия. Освен това, диуретиците водят до намаляване на съдовия обем чрез загуба на електролити и вода, в резултат на което се стимулира реабсорбцията на пикочната киселина. Други фактори също могат да допринесат за хиперурикемичния ефект на диуретиците - Фуроземид чрез лактатемия потиска тубуларната екскреция на пикочна киселина. Ниската доза на спиронолактон повишава серумните нива на пикочна киселина при пациенти с хронично бъбречно заболяване.

 

Диуретиците са група медикаменти, които влизат в схемата на лечение на застойна сърдечна недостатъчност

Повишаването на серумната пикочна киселина, причинено от диуретици, може да се прояви до няколко дни след започване на лечението, зависи от дозата, задържа се висока при продължително приложение на медикамента и обикновено се връща към изходното ниво няколко месеца след спиране на диуретика.


В болнични условия при декомпенсирана сърдечна недостатъчност диуретиците се прилагат парентерално. При индуцирана от лекарства асимптоматична хиперурикемия, особено с диуретици, рядко се изисква лечение за контрол на серумните нива на пикочна киселина. Приблизително двама от всеки трима пациенти с индуцирана от лекарства хиперурикемия може да останат безсимптомни, но при анамнеза (лична и фамилна) на подагра, в голям процент наблюдаваме тежки пристъпи на подагра.

Спирането на провокиращото хиперурикемия / подагра лекарство трябва да се основава на прецизна оценка на съотношението полза / риск

и не винаги е възможно. Например, използваните в кардиологичната практика диуретици за лечение на сърдечна недостатъчност или ниска доза аспирин за вторична профилактика на ИБС не трябва да се спират за пациенти с подагра и често е необходимо включване на алопуринол или урикозурични медикаменти. Когато се разгърне симптоматиката, решението за терапия трябва да бъде индивидуално.

Едно от ефективните средства за повлияване на симптомите на подагра е продуктът Podagrol

Той се свързва с пикочната киселина във водоразтворимо съединение, което впоследствие се отделя с урината и по този начин предпазва от образуване на кристали и от поява на ставни пристъпи. Нашият опит при прилагане на „Подагрол“ при лекарствено индуцирана подагрозна криза показва, че той бързо облекчава силната болка, намалява възпалението и зачервяването, както и продължителността на пристъпа.


Прилаган профилактично при лечение с медикаменти, индуциращи хиперурикемия/ подагра, той предотвратява появата на болезнени подагрични пристъпи, допринася за поддържане на нормални нива на пикочната киселина в организма.


„Подагрол“ е безвреден, нетоксичен, без странични ефекти и без противопоказания. Един уникален продукт, без аналог на пазара. Може да се приема продължително време и предимствата му го правят незаменимо средство в терапевтичните схеми с медикаменти, които индуцират хиперурикемия и подагра.

Коментари

Благодаря за информацията , по-специално за Аспирина в малки дози , предполагам , че и другите групи диуретици действат по подобен начин на базата на хиповолемията , намалената гломерулна филтрация и хемоконцентрация.Винаги преценка на полза - риск. Поздрави !

Анита Донева
10 апр 2020 10:38

Благодаря Ви, д-р Цонзарова.