Публикация

Житен режим на Петър Дънов - стъпка по стъпка към здраво тяло

Житен режим на Петър Дънов - стъпка по стъпка към здраво тяло

Времето, в което може да се изчистите от токсините, натрупани през зимата идва през февруари с режима на народния лечител Петър Дънов. 

Житният режим е нещо повече от диета

Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.

В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа.
Това е и причината в основата на здравословния очистващ режим да е житото .

житна диета на Дънов

Режимът представлява цялостно пречистване на организма. Предпазва тялото от сериозни проблеми, едни от които са - лошо храносмилане, запек, хемороиди, кожни болести, заболявания на кръвта и стомашно-чревния тракт. За да бъде добър ефектът, препоръчително е да се спазва в продължение на десет дни.  

Преди да започнете режима  е необходимо

непременно да сте в добро физическо здраве, да не сте болни от грип, вирусна инфекция или някакво неясно неразположение, изразяващо се в отпадналост. Ако се съмнявате, че здравословното ви състояние не е добро, непременно се консултирайте със специалист. Режимът не е подходящ за хора, които имат глутенова непоносимост.

Кога да започнете житния режим?

Детоксикацията на организма от натрупаните вредни вещества  е добре да бъде направена в края на зимата и пред прага на пролетта, когато големи трайни студове не предстоят. Затова и житната диета се прави винаги през февруари, около три дни след пълнолунието, като е препоръчително първият ден да бъде сряда. 

 

Житото/ пшеницата за режима трябва :

  • да не е преминавало през генно модифицираща обработка - препоръчително е да се използва био сорт или поне сорт, чийто произход ви е известен
  • житото може да бъде заменено с други сортове, за които е сигурно, че не са подлагани на модификация като лимец, динкел, спелта, емер и камут.

Необходими продукти за един ден:

  • 100 грама жито  житен режим рецепта
  • 3 ябълки (за сърцето)
  • 9 ореха (за мозъка)
  • 3 ч.л. мед (за кръвта)
  •  1 лимон

Житният режим в стъпки:

  1. Вечерта житото се измива добре, слага се в добре затворен термос и се залива с гореща вода.
  2. На първата сутрин преди да започнете „ритуала“ по хранене казвате молитвата: "Господи, допусни ме в лечебницата на природата за десет дни".
  3. Водата не се изхвърля, а се пие! - Сутрин на гладно водата се изпива с прибавени към нея мед и лимон. Смята се, че тази вода влияе лечебно и успокоително върху нервната система.
  4. 30 минути по-късно може да приемете първата доза жито. То трябва да е леко разпукнато, но не трябва да е напълно сварено.
  5. Когато разпределите дозите е хубаво да покриете оставащото количество хубаво. Ако го оставите непокрито, то ще се окисли и ще загуби своята хранителна стойност.
     

Вижте още: Неправилното хранене и заседналият начин на живот водят до хемороиди – как да се справим?

 

Не е необходимо всичките 10 дни да приемате житото заедно с орехите, ябълките и меда. Може да разпределите храната за ден, както ви е удобно и вкусно в рамките на деня. Ако ви е омръзнало жито с мед, то разнообразете като го ядете чисто, а си направите за десерт орехи с мед. Важно е да спазвате количествата, да се придържате към това меню и да пиете много чай и вода по време на режима. Препоръчително е да изпивате 2 чаши (трапезна или преварена) вода преди хранене.

Ползи от житния режим

Много хора споделят как се чувстват след като са спазвали житната диета. Сред ползите са:

  • намаляване на нивото на холестерола
  • понижаване на кръвното
  • облекчаване на хемороидите
  • редуциране на теглото
  • намаляване на стреса и умората
  • по-свежа кожа и др.

Ако искате да запазите резултатите и да не стресирате организма си, е много важно да се захраните. При житния режим това става с включването на т.нар. „ангелска супа“. Тя се приема на десетия ден от режима и ден след 10-дневния цикъл. В следващ материал ще обясним подробно захранването и ще дадем рецепта за "ангелска супа". 

 

 

Коментари