Публикация

Проф. Златко Кълвачев с лекция за антивирусните свойства на виното

Проф. Златко Кълвачев с лекция за антивирусните свойства на виното

Антивирусните свойства на виното и храните е тема на конференция в рамките на „Винария 2020“. На нея вирусологът проф. Златко Кълвачев ще разгледа някои качества на виното, които според научни изследвания доказват, че забавя процесите на стареене в клетката, задържа дегенеративните процеси в невроните, подпомага преодоляването на вредните ефекти от стреса и хроничната умора. „Антибактериалните свойства на виното са известни от древността: различни бактерии губят болестотворните си качества след 30-40 минути контакт с червено вино“, твърди проф. Кълвачев. Той коментира, че „майсторски приготвеното и добре съхраняваното вино е богато на вещества, които в тялото действат като дезинфектанти (спират развитието на инфекциозни агенти) и антиоксиданти (блокират силно реактивните свободни радикали в клетката)“. Известни са и качествата на виното да стимулира производството на стомашен сок и да повишава апетита. Според статистиката, при умерените консуматори на Дионисиевата напитка, които пият между една и три чаши на ден, се забелязва по-слабо предразположение към инфаркт, атеросклероза, някои форми на рак, различни заболявания на нервната система, като синдром на Алцхаймер, паркинсонизъм, както и имунни заболявания.

 

Конференцията „Антивирусните свойства на виното и храните“ се организира от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. „Решихме да обсъдим с експерти темата с вирусите и какво трябва да направят хората с диабет, които са сред рисковите групи, за да избегнат вирусни инфекции“, посочи председателят на асоциацията Елисавета Котова. Тя уточни, че всяка година на форумите, които се провеждат с експерти от различни сфери на здравеопазването се обсъждат актуални теми за пациентите.

 

Конференцията ще се проведе в рамките на международната специализирана изложба „Винария“ на 22 февруари 2020 г. (събота) от 11 часа в 10 палата на Международен панаир Пловдив. Партньор на форума е зоната „Вкусове от Италия“.

На щанд в 11 палата в панаирния комплекс представители на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет отново ще замерват кръвната захар за посетителите на „Винария 2020“, която се провежда от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив.

 

 

Коментари