Публикация

Високата температура при грип трябва задължително да се понижава

Високата температура при грип трябва задължително да се понижава

Един от симптомите на грипа е вдигането на висока телесна температура. Когато тя е над 38 градуса лекарите препоръчват задължително да се вземат мерки за нейното понижаване. Обикновено това става с препарати, съдържащи парацетамол.

Грипът се разпространява по въздушно-капков път, като инкубационният му период е от 12 часа до 3 дни.

Започва внезапно

и обикновено болният може да посочи с точност часа, когато се е почувствал зле. Освен високата температура най-изявените симптоми са:

  • Главоболие, с локализация зад очните ябълки
  • Болки в мускулите и ставите
  • Сухота в гърлото, която преминава в суха кашлица
  • Водниста секреция от носа

Възможни са също така гадене, повръщане, болки в стомаха и диария – симптоми характерни и за други вирусни заболявания.

 

Доц. Лилия Пекова, началник на Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора препоръчва за по-точна диагностика да бъде посетен личния лекар. Това трябва да стане веднага, за да може да се започне

навременно лечение с противовирусен препарат

В България сред най-традиционните средства срещу грипа са препаратите съдържащи римантадин хидрохлорид. Той е ефективен срещу различни грипни вируси от тип А, а така също има и антитоксично действие при тип B. Римантадинът спира в ранен стадий вирусната репликация, като нарушава формирането на вирусната обвивка. Освен по време на протичането на самото заболяване той мое да се приема профилактично по време на обявена епидемия от хора, които имат контакт с болни.

 

По време на грипна епидемия най-често се заразяват децата. Причината е, че в детските градини, яслите и училищата те контактуват с най-голям брой хора, които са потенциални носители на вируса. При ненавременно или неправилно лекуване на заболяването децата с рискова група, при която лесно може да се стигне до усложнения.

Най-често това са:

  • Бронхити
  • Пневмонии
  • Синузити
  • Отити

По-рядко се срещат усложнения на периферната нервна система, като енцефалити, енцефалопатии, полирадикулоневрити.

 

Римантадин хидрохлоридът е подходящ за прием от деца над 7 години и възрастни. При по-малките лекарите използват други принципи на терапия на грипа.

Коментари