Публикация

Витамин D – многоликият рицар на здравето

Витамин D, за който е широкоизвестно, че поддържа силата и здравето на костите, има доста по-широко действие, отколкото се предполагаше доскоро.


Оказва се, че той поддържа имунната система и доброто настроение. А недостигът му се свързва със задълбочаване на симптомите на астмата, настинките, сезонните психически разстройства, депресията и дори хроничните болки при различни състояния.

Учените откриха, че хората, които страдат от хронични ставно-мускулни болки, по-често имат липса на витамин D, отколкото хората без оплаквания.

Все още не е ясно коя е главната причина - дали защото страдащите си стоят повече вкъщи и се излагат по-малко на слънце, или ниското ниво на витамин D води до болки.

Какво е известно за витамин D
Организмът на младите хора произвежда витамин D по естествен път, когато тялото се излага на слънчева светлина. Само 10 до 15 минути на ден на открито (без слънцезащитни средства) са достатъчни за набавяне на необходимото количество.

Според изследванията обаче половината от възрастните и 70% от децата не си го набавят. При проучване в САЩ през 2003 г. 93% от пациентите с болки са имали ниски стойности на витамин D.

Последните препоръчителни дневни дози за приемане на витамина са от 800 до 2000 единици. Все повече специалисти обаче смятат, че горната граница за прием на витамин D трябва да се повиши.

Според тях стойностите, които биха действали токсично, са около 10 000 единици на ден, а 2000 единици са близо до минималната доза, от която се нуждае един здрав организъм.

Липсата на витамин D се установява с кръвен тест, а недостигът може да се компенсира с излагане на слънце, приемане на препарати и диета, богата на яйца, гъби и сьомга.

За  какво всъщност е важен витамин D
Според учени от Минеаполис - САЩ, препаратите с витамин D намаляват болките, засилват енергията и подобряват настроението. Това твърдят и самите пациенти, които приемат витамина.

Ролята на витамин D за профилактика и лечение на остеопорозата е отдавна известна, но най-новите факти сочат, че възрастните хора, които приемат специален метаболит на витамина - алфакалцидол, който е негова активна форма, са по-стабилни и падат много по-рядко, защото препаратът укрепва рефлексите и увеличава мускулната сила.

Това е допълнителна полза, която надгражда заздравяването на костите. Защото дори и при отслабени кости при липса на падания няма и фрактури.

Изследване от 2009 г. е открило, че добавките от витамин D предпазват от обикновените настинки. Оказва се, че от настинки и респираторни заболявания страдат по-често хората с недостиг на витамина. Хората с астма и ниски стойности на витамин D са 6 пъти по-застрашени от вирусни инфекции.

Особености при възрастните
Много хора с недостиг на витамин D дори и не подозират това, защото лекарите рядко насочват пациентите си да изследват нивата на витамина в кръвната плазма.

При възрастните хора приемът на обикновените капсули с витамин D не е ефективен, защото неговата преработка преминава през бъбреците, а с годините те прогресивно намаляват функцията си, дори и да няма диагностицирано специфично заболяване. Затова при хората над 60 г. се препоръчва приемът на алфакалцидол, който не се нуждае от преработка в бъбрека.

Доказателството, че все повече хора са наясно с ползите от витамин D е, че през 2008 г. американците са изхарчили 235 милиона долара за добавки, съдържащи витамина, в сравнение с 40 милиона през 2001 г. 

Коментари