Публикация

Експериментално лекарство срещу малария

Учени са разработили медикамент, който може да премахне маларията при лабораторни животни след приемането само на една доза, съобщава Ройтерс.


Експериментално лекарство на фармацевтичната компания Новартис дава надежди за успешно лечение в бъдещето на една от най-смъртоносните болести в света.

Изследването, публикувано в Science, показва, че лекарството NITD609 е ефективно срещу двата най-често срещани причинители на маларията – Plasmodium falciparum и P. Vivax, както и срещу редица щамове, устойчиви на лекарства.

При експериментите върху мишки, заразени с малария, учените установили, че NITD609 работи по различен начин от други антималарийни лекарства и една доза през устата е достатъчна за излекуване.

Необходими са още изследвания на безопасността на препарата, преди да може да се тества при хора, но специалистите смятат, че при положителни резултати, клиничните изпитания могат да започнат в края на годината.

Според данни на Световната здравна организация има около 243 мил. случая на малария всяка година, които водят до 863000 смъртни случая, като повечето жертви са деца от Африка.

Болестта е предотвратима и лечима, но в Африка едно дете умира от нея на всеки 45 секунди. Най-добрите лекарства са скъпи, а много щамове развиват устойчивост към останалите.

Лечението се затруднява допълнително от необходимостта лекарството да се приема между 1 и 4 пъти на ден в продължение на дни.

Друг фармацевтичен гигант – GlaxoSmithKline, разработва ваксина срещу малария, но резултатите се очакват не по-рано от 2011 г. 

Коментари