Публикация

Д-р Полина Красенова: Пълната кръвна картина е достатъчна за добър първичен хематологичен статус

Д-р Полина Красенова: Пълната кръвна картина е достатъчна за добър първичен хематологичен статус

Най-новият член на екипа на МБАЛ „Света София“, д-р Полина Красенова, завършва медицина през 2009 г., а специалността клинична хематология взима през 2017 г. Навремето се насочила се към медицината заради семейното влияние в тази посока, но не била сама – лекар станала и нейната сестра близначка. Днес сестра й Росица е общопрактикуващ лекар и хомеопат в Берлин, а д-р Полина Красенова лекува в София заболявания на кръвта.

 

Двете бъдещи лекарки били във втори курс на обучението си по медицина, когато дядо им се разболял. Дълго време търсели диагнозата, която се оказала есенциална тромбоцитемия. Не знаели какво означава това, а искали да разберат какво се случва с дядо им. Така тази случка предначертала пред д-р Полина Красенова още тогава избора й на специалността клинична хематология.

По време на обучението й, учители на чаровната лекарка били лекари от френската школа в хематологията – доц. Иван Гигов и проф. Георги Михайлов. Двамата са специализирали в болница Saint-Antoine трансплантация на хемопоетични стволови клетки и остри левкемии.

 

Постижения в тази област има и германската школа, но французите са първите, осъщeствили автоложна трансплантация, а това ги превърнало в доайени в хематологията. При автоложната трансплантация се поставят на пациента негови костно-мозъчни клетки, за да се лекуват заболявания на кръвта, които не се повлияват от традиционното лечение.

Днес пациентите на д-р Полина Красенова най-често идват при нея с неясни анемии, а симптомите им са разнообразни – отпадналост, загуба на тегло, неспадащи подути лимфни възли, нощно изпотяване. Тя веднага им назначава кръвни изследвания, които да установят отклонения от нормата.

Пълната кръвна картина е достатъчна за добър първичен хематологичен статус, който може да даде ориентир дали заболяването е доброкачествено или злокачествено,

разказва д-р Красенова.

Не рядко пред кабинета й чакат и пациенти, страдащи от

дефицит на желязо или на витамин В12

Тях хематоложката овладява първо с болнично лечение, по време на което им се вливат интравенозно недостигащите ценни вещества. След това обаче ролята на пациента в оздравяването му е съществена, защото трябва да промени хранителния си режим. Задължително се проверява и стомашно-чревния му статус, за което д-р Красенова си партнира с колегите си гастроентеролози.

Хематологията е работа в екип с лекарите от всички други специалности,

споделя тя.

 

Разказва още, че

понякога хематологичните заболявания са свързани с други хронични здравословни проблеми

Някои автоимунни заболявания, каквито са болестта на Хук, тиреоидитът на Хашимото и болестта на Крон, могат да бъдат придружени от анемичен синдром. В работата си с такива пациенти д-р Полина Красенова обединява усилията си с колегите гастроентеролози, заедно с които овладяват тежките заболявания и осигуряват на пациентите добро качество на живот. Характерно за анемичния синдром е, че пациентите се чувстват физически слаби, трудно се концентрират, губят апетит, кожата им е по-бледа, получават косопад, чупят им се ноктите.

Всъщност най-общо хематологичните заболявания за делят на доброкачествени и злокачествени

Именно сред доброкачествените попада анемичният синдром, заедно с някои вродени хематологични заболявания – таласемиите и леките форми на хемофилия. Доброкачествените хематологични заболявания се овладяват медикаментозно.

 

Лечението на злокачествените заболявания на кръвта е претърпяло през годините сериозен напредък. Сред тях е хроничната милоидна левкемия, която вече се лекува чрез таблетки. Лимфомите често първоначално се третират като възпалени лимфни възли и се лекуват от личните лекари с антибиотици, но не се подобряват. Днес те също се лекуват успешно, но макар че се развиват бавно, лечението им не бива да се протака. За разлика от лимфомите, злокачествените левкемии се развиват скоростно, а лечението им е трудно.

 

Какъвто и да е проблемът, важното е да запомните, че трябва да се обръщате към лекар специалист винаги, когато ви притесняват някакви симптоми.

Д-р Полина Красенова може да разгадае за вас тайните на кръвните ви показатели в кабинета си в МБАЛ „Света София“ на бул. „България“ №140, ако си запишете час за преглед на телефон 02/8184600.

Коментари