Публикация

Проф. Борисова: Втори задължителен фонд няма да има, но втори доброволен - да

Министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова е категорична, че неумело финансираната здравна система не може да се промени бързо.


Реформата в здравната система се развива така, както трябва да бъде по закон, и върви по плана, който трябва да следваме, но има и определени процедури, които трябва да се извървят, и ние всички трябва да проявим търпение.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова пред БНТ и БНР.

Тя обясни, че здравната система е недофинансирана години наред, тя е и „неумело финансирана”. Според министър Борисова това се е случвало, защото някой е имал финансов интерес от тази ситуация.

Неумело финансираната здравна система не може да се промени бързо, подчерта тя.

По думите й втори задължителен фонд няма да има, но втори доброволен - да.
Това ще бъде регламентирано в новия Закон за здравното осигуряване.

Задължителният фонд си остава - задължително трябва да се осигуряваме там и трябва да има наказание, когато не се прави това. Трябва да бъдем много строги, за да има ред. Затова този задължителен фонд трябва да покрива, да кажем, 60-70%, а разликата до 100% - това ще бъде доброволният фонд, подчерта проф. Борисова.

Ако желаят, пациентите ще могат да се осигуряват и на малък, среден или голям пакет в доброволен фонд.
По този начин този, който има на 100% осигуряване, когато отиде на консултация или в болница, той няма да доплаща.

Що се отнася до обезпечаване на реформата в здравеопазването, допълни тя, ние много се надяваме да спечелим европейските пари, с които да оборудваме всички болници, които сме планирали. Проф. Борисова подчерта, че става дума за лансираната национална стратегия за борба с раковите заболявания, по която страната ни изостава.

Според д-р Евгений Желев, депутат от Коалиция за България и бивш здравен министър, ключовият въпрос за реформата е да се намерят пари и тя да бъде добре осигурена финансово.

Коментари