Публикация

Децата не бива да пият сироп за кашлица преди лягане

Децата не бива да пият сироп за кашлица преди лягане

Най-често кашлицата при децата се дължи на вирусна или бактериална инфекция. Тя е предхождана от болки в гърлото, причинени от възпаление на лигавицата. Инфекцията обикновено е съпроводена с хрема. В носната кухина циркулира течност, която овлажнява лигавицата. Когато детето се разболее, този секрет се увеличава и се получава хрема. Отделяната течност се стича в гърлото на детето, а това

предизвиква кашлица, защото лигавицата е раздразнена

Д-р Татяна Ралчева, педиатър от МБАЛ „Надежда“ и 15 ДКЦ в София, обяснява, че кашлицата е вроден рефлекс на човешкия организъм. Той има за цел да отстрани секрета, който дразни гърлото или се е събрал в белия дроб.

 

По думите на специалиста причината за кашлицата може и да е различна от вирусна инфекция. Тя е симптом на опасни заболявания, като туберкулоза, морбили и коклюш. Обикновено децата се зазряват от тях, ако има пропуски в задължителната имунизация.

Някаква алергия също може да предизвика кашлица. Напоследък, заради замърсената околна среда, зачестяват случаите на астма при децата в големите градове. Възможно е кашлицата да бъде предизвикана също така от увеличени лимфни възли, които да притискат белия дроб. При деца под 5-годишна възраст тя може да е и резултат от попадане на чуждо тяло в дихателните пътища. Най-често това са частици от ядки. В такива случаи кашлицата е мъчителна и продължителна.

„При вдишване на външно тяло детето посинява и пребледнява. После случката се забравя, а постепенно това чуждо тяло, попаднало в белия дроб, се обгражда от съединителна тъкан и се получава асептично възпаление и дразнене. След около седмица започва кашлица, която продължава много дълго време. Родителите са забравили за епизода на задавяне и не го споменават на лекарите. Междувременно детето се лекува дълго време от бронхит или нещо друго. За да се открие проблемът, трябва да се направи снимка на белия дроб и понякога се случва така, че чуждите тела са вадени след години“, разказва д-р Ралчева.

Когато става въпрос за лека вирусна инфекция, кашлицата обикновено е 5-7 дни. Ако диагнозата е тежък бронхит или пневмония, тя може да продължи 2-3 седмици, дори и месец.

 

Кашлицата може да бъде овладяна с билкови сиропи

Много добро действие има Ен-Ти-Тус, който успокоява лигавицата на гърлото. Сиропът е комбинация от седем билки, които имат противовъзпалително действие. Създаден е на базата на индийската народна медицина - Аюрведа. Той втечнява секрета и помага за отхрачването му.

 

 

 

Лекарите препоръчват децата да пият билковия сироп до три път на ден. Важно е последният прием да бъде не по-рано от час преди лягане. Причината е, че когато се стимулира отхрачването, детето няма да може да заспи.

 

При по-големите деца могат да се изписват и таблетки за смучене. Тези на Ен-Ти-Тус съдържат 12 билки, които имат успокояващ възпаленото гърло ефект.

 

Билките в Аюрведа терапиите - естествен дар за здраве (част II)

 

 

Коментари