Публикация

Дарителски кампании „Заедно за надежда”

Дарителски кампании „Заедно за надежда”

Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки - УМБАЛ „Александровска“, организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък. Първата от тях е в помощ на Михаела Димитрова от гр. Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит.

Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10:00 до 13:00 часа в градовете

Перник

 

  • СМДЛ „Рамус”, МК „Свети Георги“, ул. „Св. св. Кирил и Методий“ №77, тел.: 0878 473 786
  • МДЛ „Цибалаб“, ул. „Радомир” №3.

Варна

 

  • СМДЛ „РАМУС“, МК „Младост“, тяло А, ет.2, обект 9А и 10 (каб. 201 и 202), тел.: 0884 645 459

Подходящи за донорство са всички клинично здрави хора между 18 и 50 години

Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“. Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW - Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 35 милиона души от 50 страни. Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.

Съществуват два вида донорство

- дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки от кръв (ПСК).


Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се провежда с подкрепата на БЧК и ИА „Медицински надзор“.


Допълнителна информация на тел.: 02/ 4265614
тел/факс.: 02/ 9230 496
e-mail: bulregistry@gmail.com

 

Коментари