Публикация

Как правилно да се борим с грипа, съветва акад. Гълъбов

Как правилно да се борим с грипа, съветва акад. Гълъбов

Клиничната картина на грипа е лесно разпознаваема.  Особеното при него е внезапното начало. Хората могат да фиксират точно в колко часа ги е втресло. Още в началото се вдига висока температура – над 38 градуса.

Заболяването е съпроводено с главоболите и болки в мускулите

Грипният вирус се размножава само в белите дробове, което води до сериозна кашлица, хрема и болки в гърлото. Това е причината и най-честото усложнение да е бронхопневмонията.

 

Вирусологът акад. Ангел Гълъбов казва, че грипът въздейства и на имунната система на организма. Вирусът води до обхващане на поразените участъци с имунни клетки, в резултат на което се натрупват радикали. Така се получава развитието на оксидативен стрес. Радикалите увреждат мембраните на малките съдове, а след това и сърцето. Поражения има и по:

  • централната нервна система;
  • средното ухо;
  • жлезите с вътрешна секреция;
  • бъбреците;
  • стомаха, където могат да се развият язвички.

Именно проявите на грипа през първия ден са начало на оксидативния стрес.

Лечението на грипа е свързано с използване на

средства, които потискат размножаването на вируса

в белите дробове. На първо място лекарите прилагат химиотерапевтици. Те са два вида.

 

Едните атакуват N2-протеина на грипните вируси тип А. Такова противовирусно средство е римантадинът. Терапията стартира с голяма доза, като освен това контактните лица трябва да правят екстрена профилактика.

 

Другите препарати са инхибитори, като главното средство тук за борба с грипа са антиоксидантите. Единият е витамин Е. Другият е витамин С в големи дози – от 500 до 100 mg. Антиоксидантите се взимат заедно римантадина. 

 

При висока температура се прилагат симптоматични средства за нейното понижаване. Предприемат се и мерки за съпровождащата заболяването кашлица.

 

„Лечението на грипа трябва да бъде комбинирано и да стартира веднага след неговото начало. Започва се с римантадин, добавя се антиоксидант, а е добре да се приема и имуномодулатор, който повишава имунитета на клетките, които участват в оздравяването“, казва акад. Гълъбов.

 

Грипът не трябва да се лекува с антибиотици, защото те нямат никакъв ефект по отношение на размножаващите се вируси. Необходимо е личният лекар да следи развитието на заболяването на пациента и да ги приложи само ако има доказана бактериална инфекция, съветва акад. Гълъбов.

 

ремантадин грип

Коментари