Публикация

Акне – какво е лечението и как да избегнем рецидивите?

Акне – какво е лечението и как да избегнем рецидивите?

Интервю с д-р Диана Иванова, специалист по кожни и венерически болести, Стара Загора

Д-р Иванова, какво представлява акнето, колко често се среща и кого обикновено засяга?

Акнето е едно възпалително заболяване на мастната жлеза и космения фоликул. Обикновено изявата му започва през пубертета, когато в организма настъпват редица хормонални промени. Всеки трети тийнейджър, който посещава кабинета ми, е с този проблем.


Има и акне с по-късно начало – след 25-годишна възраст, засяга и мъже, и жени. Обикновено проявата му е провокирана от някаква друга причина и се налага търсене и в други посоки, диагностика и на други заболявания.

Има ли все още много пациенти, които смятат този проблем за козметичен и го неглижират?

Така беше в миналото. Напоследък забелязвам обратната тенденция – хората са доста по-информирани, много четат и се интересуват. Интернет допринася също за това. Голяма част от пациентите са добре запознати с проблема, имат здравна култура. Въпросът е навреме да бъдат консултирани за подходящите продукти и схеми за лечение.

Какви са причините за акнето? Споменахте, че хормоните оказват влияние.

Д-р Диана Иванова
Д-р Диана Иванова

Освен хормоналните промени, които в пубертета са нещо естествено, съществуват и други фактори за изява на акнето. В по-късна възраст причина обикновено са гинекологични заболявания при жените (поликистозни яйчници), а при мъжете - прием на хранителни добавки и анаболни стероиди. В днешно време тенденцията е всички да ходят на фитнес, да спортуват. Не малка част от активно живеещите хора приемат такива продукти, а не се знае точно какво е съдържанието им. В бъдеще те могат да отключат акне.

Може ли причините за заболяването да са генетични?

Да, при голяма част от младежите с този проблем обикновено някой от родителите в миналото е имал по-тежко протичащо акне.

Начинът на хранене оказва ли влияние?

Диетата няма съществено значение. По-скоро ако пациентите са с наднормено тегло, трябва да го редуцират. За подкожната тъкан е известно, че произвежда хормони, които отключват акне. Така че намаляването на теглото има благоприятно въздействие върху протичането на това заболяване.

Къде най-често се локализира акнето и как се изявява?

Акнето най-често се локализира в Т-зоната на лицето – т.е. по брадичката, носа, бузите и челото, както и по гърдите и в горната част на гърба. Това са себорейните зони, които са под хормонален контрол. При някои форми на заболяването биват засегнати и други части от тялото – скалпа, подмишниците, слабините, но те са по-рядко срещани и причините за проблема са други.

Какви видове акне съществуват?

Най-често срещано е обикновеното акне – наблюдава се при младите хора до 25-годишна възраст. Има козметично акне (акне от грим). Най-тежката форма е конгубатното акне, засяга предимно мъжкия пол, по-често е локализирано извън лицето (по гърдите и гърба). Характеризира се с множество гнойни формации, с възли, кисти и сериозни белези.

 

Видове акне


Срещат се още:

 

  • акне от професионални фактори;
  • акне келоид – по окосмената част на главата.

Какви грешки допускат най-често пациентите с акне?

Хората с акне често се самолекуват. Използват терапия, назначена на техни приятели или близки за същия проблем, а това не е правилно.


Други пък очакват бърз резултат от терапията и ако това не се случи, я прекратяват преждевременно. Има и такива, при които настъпва подобрение на състоянието, но въпреки това спират лечението. Впоследствие акнето се завръща.


Пациентите трябва редовно да посещават дерматолога, който ги наблюдава и лекува, за да няма пропуски в терапията и контролът над заболяването да е добър. Това е най-важното, за да се избегне рецидив на акнето.

Кога да се търси консултация с дерматолог? Още с първите ли промени по младежката кожа?

Да, за да може още в ранен стадий акнето да се овладее и да протича по-леко, без образуване на белези – основната последица от заболяването, най-голямото притеснение на пациентите.

 

Акне - кога да търсим дерматолог

Много младежи, в стремежа си да прикрият дефектите на кожата, използват козметика. Гримът, макиажът допълнително могат ли да влошат проблема?

Стига да се избере козметика с подходящ състав според тежестта и формата на акнето, тя оказва добър ефект. Фондьотен и пудри не е желателно да се използват, тъй като влошават проблема. Те запушват порите и стимулират образуването на черни точки, засилват себореята.

Важна ли е хигиената в хода на терапията на акнето?

Почистването на кожата с подходящите продукти е от изключително значение. Важно е да не се използват твърде агресивни средства. На практика те ликвидират защитния водно-липиден слой на кожата, оттам се получава дехидратация и понякога повишена чувствителност към прилаганите впоследствие козметични кремове или терапии за акне.


Един добър избор за почистване на кожата с акне и себорея е дерматологичната пяна „Себонорм“. Тя може да се прилага ежедневно. Подходяща е за хигиена на чувствителна и мазна кожа. Действа антисеборейно, противовъзпалително, със силен противомикробен ефект, благодарение на комбинацията от съставки.


Пяната съдържа:

 

  • Климбазол и Пироктон Оламин, които имат висока антимикробна активност;
  • Оптимизирана липидна смес – подобрява еластичността на кожата.

„Себонорм пяна“ може да се използва за профилактика и контрол освен на акнето, също и при остър себореен дерматит и кожни микози.

 

За хигиена и лечение на акне

Какви варианти за лечение съществуват? Кога се налага прием на антибиотици?

Антибиотиците са подходящи за тежки форми на акне, които не се повлияват от локална терапия и от някакво друго вътрешно лечение.


При по-леките до среднотежките форми на заболяването могат да се ползват НиАкне крем и НиАкне гел. И двата продукта съдържат никотинамид, гликолова и салицилова киселина – съставки, които имат антибактериално, противовъзпалително, овлажняващо и ексфолиращо действие.


НиАкне кремът е подходящ за кожи, които:

 

  • са били третирани с агресивни продукти и са много изсушени и дехидратирани;
  • са с повишена чувствителност към активните съставки за лечение на акне.

Кремът е един добър избор за този вид проблемни кожи. Прилага се двата пъти на ден, без опасност от фотосензибилизация. Има достатъчно добър ефект върху акнето.
НиАкне гелът е с отлични козметични свойства. Може да се прилага при по-мазните кожи, матира и коригира. Абсорбира се много добре и не оставя допълнителен мазен филм.


Двата продукта могат да се използват и за основно, и за допълнително лечение, в зависимост от схемите и комбинациите, които се прилагат за конкретния случай.

Какви препоръки бихте отправили за здрава и красива кожа?

От основно значение е здравословният начин на живот. Това включва:

 

  • балансирано хранене;
  • избягване на тютюнопушенето;
  • внимателно излагане на UV лъчи.

В последните години се прекалява със стоенето на слънце. Важно е да се знае, че UV лъчите допълнително влошават протичането на акнето.

 

Кое влошава акнето

 

  • внимателен подбор на козметика – акнето може да се влоши и да остави трайни белези върху лицето и тялото.

Автор: Татяна Вълкова

Коментари