Публикация

БСП пита Симеон Дянков откъде ще намери пари за здраве

БСП поиска незабавна актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на Министерството на здравеопазването.


Коалиция за България настоява финансовият министър Симеон Дянков да обясни откъде ще вземе 205 млн. лева, които са нужни на здравната система.
Според социалистите след като тези пари няма да бъдат осигурени от естествения им източник - резерва на здравната каса, други системи ще бъдат лишени от жизнено необходимите им средства.

От БСП настояват парите на българските граждани, събрани от тях за здраве, незабавно да бъдат насочени за нуждите на здравеопазването.

„Предназначението на резерва е да бъде използван при криза. За да остане при криза здравната система жива, а не в колапс. За да не умират българските граждани поради невъзможност за лечение”, посочват социалистите в декларация, която беше прочетена преди началото на парламентарния контрол.

Коалиция за България иска и незабавна актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на Министерството на здравеопазването, за да се осигурят необходимите средства за лечение и спешна помощ.

„Още веднъж настояваме главният прокурор да започне разследване за това кой и на какво основание, зад гърба на българския парламент, се разпореди 455 млн. лв., събрани от българите за здраве през 2009 г., да не бъдат използвани за разплащане с болниците, а да отидат в сметки в БНБ”, подчерта Мая Манолова.

Коментари