Публикация

Проф. Рьотингер показа в ИСУЛ ревизия на става по своя метод

Проф. Рьотингер показа в ИСУЛ ревизия на става по своя метод

Ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става демонстрира по време на обучение за лекари германският проф. Хайнц Рьотингер. Той гостува в София за шести път, като обучените от него ортопеди вече са 120. Гостуването на проф. Рьотингер е по инициатива на един от водещите наши ортопеди - проф. Пламен Кинов, който е и началник на Клиниката по ортопедия в "Царица Йоанна – ИСУЛ". Двадесет ортопеди присъстваха на поредната демонстрация, която се проведе на 21 февруари 2020 г. в Университетската болница.

Ревизията се налага заради инфекция

Този път операцията бе за ревизия на ендопротеза. Пациентката е била оперирана преди време в друга болница, поставена й е ендопротеза, но развива инфекция. Това налага повторна операция на мястото, за да се замени старата става с нова. Тя е извършена със система за тазобедрена ревизия, която е нова за българските пациенти, но по света вече имат опит от дълги години и резултатите са много добри. 

 

"Подходът на Рьотингер" представлява миниинвазивен метод, който щади меките тъкани и не уврежда мускулите, което води и до по-бързо възстановяване на пациентите. Характерен е задният достъп за протезиране. Операцията протича по-леко - мускулите не се засягат, а пациентът се възстановява по-бързо.

 

Целта на тази операция е да излекува инфекцията, поясни проф. Кинов. При пациентката се налага премахване на фиброзните тъкани и на старата протеза. Като цяло операцията за ревизия е по-трудна от първо протезиране, макар приложеният метод с достъпа на Рьотингер да е еднакъв.

 

Д-р. Хайнц Рьотингер е сред водещите специалисти в Германия. Той завежда Клиниката по ендопротезиране в Chirurgisches Klinikum München, университетска база на Ludwig Maximilian University Munich, Германия. През 2004 г. проф. Рьотингер публикува собствен метод за техника на ендопротезиране на тазобедрената става, известен като миниинвазивна техника на Röttinger. Тази процедура предизвика огромен интерес в ортопедичната общност и създаде нови стандарти в артропластиката на тазобедренатата става. От 2018 г. насам проф. Рьотингер неколкократно оперира в КОТ на УМБАЛ „Царица Йоанна“ - ИСУЛ. Под негово ръководство се провежда и обучение на специализанти по ортопедия и докторанти от Катедрата в Мюнхен.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари