Публикация

Дисциплината на пациента е решаваща при лечението на атопичен дерматит

Дисциплината на пациента е решаваща при лечението на атопичен дерматит

При наличие на атопичен дерматит пациентите трябва да имат отлична дисциплина по отношение на грижата за своята кожа, твърди дерматологът д-р Малена Герговска.

 

Редица научни изследвания сочат, че

неспазването на прости козметични правила могат да доведат до обостряне на заболяването

Д-р Малена Герговска
Д-р Малена Герговска

Хората често се уморяват от всекидневното използване на емолиенти. Много от тях смятат, че тяхната употреба е ненужна след изчезването на обривите и сърбежите. Това обаче не е така. Правилната грижа за кожата след овладяването на кризата е ключова за избягването на нова.

Проблеми има и при използването на медикаменти при активен атопичен дерматит

Много често лекарите стават свидетели на провалено лечение, заради съпротива от страна на пациентите, когато се използва конвенционално кортикостероидно лечение.
Проучване сред над 200 души показва, че 73% от тях изпитват различни притеснения във връзка с назначената им локална кортикостероидна терапия. Това се дължи най-вече на погрешно разбиране на информацията, която достига до тях най-често през Интернет, и страха от страничните ефекти. Липсата на достатъчни разяснения от страна на лекарите също води до проблеми.

Атопичният дерматит е една от най-често срещаните дерматози, която засяга между 15 и 30% от децата

и между 2 и 10% от възрастните. Днес се приема, че той е част от състояние, наречено „атопия”, което включва хранителни алергии, бронхиална астма и алергичен ринит.


В протичането на атопичния дерматит се разграничават 3 основни стадия в зависимост от възрастта, в която се появява. Всеки един от стадиите е с различна клинична картина и локализация на кожните промени.

 

Лечение на атопичен дерматит

 

Типично за заболяването е засягането на определени кожни участъци:

 

  • клепачи;
  • длани;
  • рамене;
  • гръден кош;
  • лакътни и задколенни гънки;
  • скротума;
  • вулвата;
  • мамилите;
  • устните;
  • ушите.

Основна роля при атопичния дерматит играе нарушената кожна бариера, която позволява „отваряне на прозорец” в кожата и улеснява достъпа на различни алергени от външната среда.


През последните десетилетия заболеваемостта се увеличава постоянно. Според проучване от 2013 г. атопичният дерматит е много разпространено заболяване – в света боледуват 20% от децата и 5% от възрастните. Смята се, че ако двамата родители страдат от него, рискът за поява при децата им е 60-80%.

Пациентите с атопичен дерматит имат влошено качество на живот

с нарушения в социалната адаптация и семейната среда.


Алгоритъмът за лечение на заболяването е познат на повечето дерматолози. Той включва стъпаловиден подход, в зависимост от тежестта на симптомите. Най-често се използва конвенционалната кортикостероидна терапия, като към нея се добавя и съвременното биологично лечение. Те задължително са съпроводени с употребата на емолиенти.

 

 

Коментари