Публикация

Още 14 души под наблюдение във ВМА за коронавирус

Още 14 души под наблюдение във ВМА за коронавирус

Към момента няма потвърден случай в България на заразен с коронавирус. Всички, които са изследвани, засега са отрицателни. Има много пациенти, които са настанени като суспектни (със съмнения) – не само в София, но и в цялата страна.

Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 души, от които четирима са чужди граждани

– един японец, португалец, италианец и египтянин. Останалите са българи, които по някакъв начин са били свързани с рискова дестинация и най-вече Италия. Те са с проявена клиника на вирусно заболяване, със зачервено гърло, кашлица, двама или трима от тях са с пневмония. Днес се очакват да излязат резултатите им. Изисква се технологично време и в ранния следобед ще бъдат готови.


Това заяви по време на брифинг генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с разпространението на новия коронавирус COVID-19.


„Искам да благодаря на всички институции, които участваха в организацията на снощната акция по

транспортирането на 20-те български деца и техните преподаватели от район, намиращ се близо до Милано

Тази акция се осъществи, благодарение на мъдрото решение на премиера и издадената от него заповед за използване на правителствения самолет. Направена беше много строга организация - със съдействието на МВнР и на службите в Милано. По време на транспортирането групата бе придружена лично от секретаря на оперативния щаб полк. доц. Димо Димов, който е и началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” на ВМА.


Той оборудва пилотите и целия личен състав на екипажа с необходимите предпазни средства, децата също бяха оборудвани със маски. Доц. Димов извърши първия скрининг, в рамките на който не беше отчетена болестна симптоматика при никой от групата. След като самолетът кацна във Варна, беше извършен повторен скрининг от съответните здравни власти, организирани на главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Създадена бе организация от болница „Св. Марина”, ако се наложи, да бъдат хоспитализирани. Дотам не се стигна, защото те са здрави. Всички получиха много строги инструкции как да спазват 14-дневната карантина”, поясни още генерал-майор Мутафчийски.

За изминалото денонощие в страната са влезли 14 400 души и 12 100 превозни средства

„На ГКПП-Калотина бе регистрирано лице, пътуващо с товарен автомобил – с повишена температура, поради което е хоспитализиран във ВМА”, заяви от своя страна главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция „Гранична полиция”.


Във връзка с обстановката в цяла Европа, вчера беше направена

видеоконферентна връзка с дирекции от Европейската комисия

Обсъдени бяха мерките, взети по всички граници на ЕС. Мерките не са по-различни от нашите – смеем да твърдим, че нещата, които ние правим на нашите граници, са доста по-напред от това, което правят някои други държави. Наблегнато беше на информационното обслужване на гражданите, които идват в страната. Освен това – в никакъв случай при констатиране на лица с някаква симптоми, независимо дали са за въпросното заболяване или друго грипно заболяване, да не бъдат връщани на съседна територия, а да бъдат приемани и обслужвани, поясни още главен комисар Светлан Кичиков.


По отношение на

недостига на предпазни маски

главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев поясни, че общопрактикуващите лекари в България са 4500: „Те са самостоятелни юридически лица, осигуряват напълно дейността си, свързана с това, което упражняват като професия. Разбирам затрудненията им, защото не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства. Количествата, които ние сме осигурили, са основно да покрием нуждите на екипите, работещи по летища и по граници, екипите на Спешна помощ, инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти и колегите от „Гранична полиция”. Разбира се, там където е наложително, ние можем да отделим определен ресурс”, добави още доц. Кунчев.

 

Коментари