Публикация

Коронавирус - симптоми, предпазване, лечение

Коронавирус - симптоми, предпазване, лечение

Как се предава заразата с коронавирус

Коронавирусът се предава по въздушно-капков път, той се размножава в гърлото. Посредством кихане, кашляне и издухване на носа вирусът може отново да стигне до различни повърхности и от ръцете да се придвижи към лигавицата на други хора и да ги зарази.

Включете се в дискусията: Реална ли е заплахата от коронавируса и какво е рационалното поведение

Експертите предполагат, че коронавирусът може да оцелее 4-5 до 9 дни, върху различни предмети. Пратките с китайски стоки пътуват доста повече, така че на практика не са предмет на опасност.

 

Вижте карта в реално време на местата и броя на заразени, починали от коронавирус по света

коронавирус разпространение

Симптоми на коронавирус

Тъй като вирусът засяга дихателните пътища заболелите развиват грипоподобни симптоми. Отпадналост и липса на сили, болки в мускулите са едни от основните симптоми. Засегнатите имат температура, която може да не е много висока. Дишането е затруднено, има и кашлица. Хремата е доста рядък симптом при този вирус. Понякога се появява диария.

При тежко протичане пациентите развиват пневмония с висока температура и дихателна недостатъчност, която може да бъде фатална в някои случаи. Дали инфекцията е грип или коронавирус, може да се установи единствено чрез специални кръвно тестове, които вече са налични и у нас.

 

Реална ли е заплахата от коронавируса и какво е рационалното поведение

Хигиенни мерки за предпазване от вирусите

Има хигиенни мерки, които могат да намалят риска от зараза:

  • поддържайте дистанция спрямо заболелите (един до два метра);
  • редовно и внимателно мийте ръцете си (най-малко 20 секунди със сапун, до китките);

честото миене на ръце предпазва от коронавирус

  • избягвайте ръкостисканията и прегръдките;
    изработвайте си самозащитни рефлекси: натискайте бутона на асансьора или ключа за лампата например с лакът, вместо с пръсти;
  • избягвайте оживените места и масовите събития, поставяйте си приоритети;
  • докосвайте по-рядко лицето си или лицата на приятели и роднини;
  • не докосвайте с пръсти устните си, очите и носа си;
    при необходимост слагайте ръкавици, перете ги или ги сменяйте ежедневно;
  • не кихайте в ръка, а в сгъвката на лакътя;
  • изхвърляйте бързо използваните хартиени носни кърпички;
  • предпазните маски са твърде малка защита за здравите хора; от дишането те се овлажняват, само след 20 минути губят защитните си свойства - затова те трябва да се използват само от медицинския персонал.

Смъртоносен ли е Covid-19 и кои са рисковите групи

В най-голям риск са са възрастните и хората с хронични заболявания. Статистиката сочи, че мъжете боледуват по-тежко. При млади, здрави по принцип хора, смъртността е изчислена на 0,2%. При болните над 50 г. тя скача на 1,3%, а при тези над 80 г. – 14,8%. Интересното е, че децата, особено малките, се разболяват по-рядко. По правило инфекцията при тях протича по-леко. 

Друга застрашена група са хората със сърдечносъдови заболявания (смъртност 10,5%). Следват диабетиците, хора с болести на дихателните пътища (астма и др.), хипертоници и онкоболни. 

Ако вирусът не мутира и не стане по този начин още по-опасен, експертите го приравняват на грипа по отношение на рисковете за здравето, свързани с него.

Това не означава, че корона вирусът или грипът са маловажни. При по-тежка грипна вълна годишно в България умират около 2000 души, сочат данни от здравните власти. 

Лечение на коронавирус и противогрипни препарати

Лечение на коронавирус и противогрипни препарати

Лечението с противовирусни препарати и по-специално с тези, които действат срещу грип, се оказва най-работещият подход в терапията за коронавирус. Това съобщават световните медии, като цитират опита на лекарите от болници, където такива пациенти се лекуват. Едни от противовирусните препарати, които се използват, са тези, съдържащи активната съставка римантадин хидрохлорид, които се прилагат при лечение на грип.

Въпреки усилията на учените по света, към момента все още няма разработено специфично лечение или ваксина за новия щам COVID-19. 

 

При всяко съмнение за наличие на вирус, потърсете специализирана консултация и следвайте препоръките на лекаря!

Не изпадайте в паника, паниката не помага!

Включете се в дискусия: Реална ли е заплахата от коронавируса и какво е рационалното поведение

Коментари