Публикация

Екипът на паразитологичната лаборатория на „ЛИНА” става все по-голям, привлече нов специализант

Екипът на паразитологичната лаборатория на „ЛИНА” става все по-голям, привлече нов специализант

Усмихнатата д-р Джанан Шериф е най-новият специализант в паразитологичната лаборатория на „ЛИНА”.  Д-р Шериф е завършила Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна през 2019 г., а условията тук  я мотивират да продължи професионалната си реализация в областта на лабораторната медицина. Така „ЛИНА” осъществява мисията си да насърчава младите лекари да остават в България, но и също да поддържа интереса към една необходима, но превърнала се в рядка специалност каквато е медицинската паразитология. Нещо повече – лабораторията разполага с един от най-големите екипи в страната в тази сфера. В нея работят двама специалисти по паразитология, а следдипломното си обучение в същото направление  вече провеждат двама млади лекари.

„Избрах медицинската паразитология, защото е диагностична специалност. Харесва ми, че същността на нашата работа е  да откриваме причинителя на заболяването, което дава възможност за избор на правилно лечение за пациента. Мисля, че те я най-подходяща за мен”, споделя д-р Джанан Шериф. Тя решава да стане част от екипа на „ЛИНА”, след като д-р Калина Лазарова  ѝ  споделя, че вече специализира на същото място  и условията я удовлетворяват.

„Тук  ми  харесва и съм убедена, че ще науча много. Условията са добри както и колегите, с които работим отлично. Мой ментор е д-р Иван Макавеев, на когото съм благодарна, че ми предава от опита си”, заявява д-р Шериф.

„ЛИНА” е сертифицирана от Министерството на здравеопазването като база за следдипломно обучение на магистър-лекари за придобиване на специалностите: „Клинична лаборатория”, „Микробиология”, „Вирусология” и „Медицинска паразитология”. В момента в нея специализират седем млади лекари.

Коментари