Публикация

Поликистозата на яйчниците крие риск от безплодие и диабет

Поликистозата на яйчниците крие риск от безплодие и диабет

Д-р Галина Аръшева, акушер-гинеколог, УМБАЛ „Медика“ – Русе:


Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е най-честата ендокринопатия, засягаща между 6 и 10% от жените в репродуктивна възраст.

 

Причини

 

Понастоящем липсва единен патогенетичен механизъм, който да обясни причината за синдрома. Най-общо теориите за появата му са:

 

  • вроден повишен синтез на андрогените от яйчниците поради промяна в ензимите на стероидогенезата;
  • дефект в пулсативната секреция на лутеинизиращия хормон (LH);
  • повишена надбъбречна продукция;
  • дефект в инсулиновото действие, който води до инсулинова резистентност и компенсаторна хиперинсулинемия.

 

Как се разпознава този ендокринен проблем?

 

Д-р Галина Аръшева
Д-р Галина Аръшева

Този синдром се среща често при жени с наднормено тегло. Освен това може да има повишено окосмяване по лицето, гърдите, корема, гърба (хирзутизъм). В същото време пациентките със СПКЯ съобщават за оплешивяване и разреждане на косата. Чести са менструалните смущения – месечният цикъл е нередовен или липсва.


Въпреки редовния полов живот, жените може да страдат от безплодие. При насочено изследване на кръвта за СПКЯ се натъкваме на инсулинова резистентност с последвалата я хиперинсулинемия, а така също хиперандрогенемия и дислипидемия. При ехографски преглед диагностицираме уголемени поликистозни яйчници.

 

Как се поставя диагнозата?

 

Освен добре снетата анамнеза – нередовен менструален цикъл, безплодие в семейството, при преглед се установяват хирзутизъм, акне, алопеция. Важни са:

 

  • хормоналните изследвания за откриване на хиперандрогенемията (андростендион, DHEAS);
  • изследване за наличие на инсулинова резистентност – ОГТТ с инсулин на 0-60-120 мин. (HOMA index);
  • изследвания за метаболитен синдром – триглицериди, HDL – холестерол.
  • други изследвания (пролактин, AMH);

В допълнение идва ехографско изследване на двата яйчника, за да се определят те като поликистозни. Съгласно препоръките на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекология, ISUOG, такива са, ако имат повече от 25 фоликула с размер 2 - 8 мм или обем на яйчник по-голям от 10 мл.

 

Поликистоза на яйчниците - как се поставя диагнозата

 

Какви са последиците, ако не се лекува този проблем?

 

На първо място този синдром е водещ като ендокринологична причина за стерилитет при жената, защото те нямат редовен месечен цикъл или ако имат, той често е ановулаторен (без овулация). В по-напреднала възраст жените със синдром на поликистозните яйчници имат повишен риск от развитие на:

 

  • захарен диабет тип 2 поради инсулиновата резистентност;
  • сърдечносъдови проблеми поради дислипидемията;
  • карцином на ендометриума поради ановулаторните менструални цикли.
  •  

СПКЯ и инсулиновата резистентност – къде е допирната точка?

 

44-70% от жените със Синдром на поликистозните яйчници, независимо дали са с наднормено тегло, имат инсулинова резистентност. От друга страна, не всяка жена с инсулинова резистентност и хиперинсулинемия е със СПКЯ. Инсулиновата резистентост е намалена чувствителност към метаболитния ефект на инсулина, което води до повишаване на глюкозната наличност и хиперинсулинемия.

 

Инсулинът от своя страна стимулира продукцията на андрогените от тека-клетките на яйчника. В черния дроб инсулинът намалява нивото на SHBG (глобулин, свързващ половите хормони) и така се увеличава нивото на и без това увеличения свободен тестостерон, произведен от яйчника.

 

Синдром на поликистозните яйчници и инсулинова резистентност

 

Трябва да отбележим, че инсулинът при здрави жени не води до тези промени. Предвид това възниква следващият въпрос -

 

Как да се намали хиперинсулинемията при СПКЯ:

 

  • Чрез промяна на начина на живот – нискокалорийна диета и повишена физическа активност;
  • Лекарства, инхибиращи секрецията от бета-клетките – не намира приложение в наши дни;
  • Инсулинови очувствители – метформин, глитазон;
  • Медиатори на инсулиновото действие: D-Chiro-Inositol и Myo-Inositol.

Инозитолът е цикличен алкохол, има 9 изомера, най-важните от които са: Myo-Inositol и D-Chiro-Inositol.

Чрез ензима епимераза става превръщането на Myo-Inositol в D-Chiro-Inositol. Тази конверсия е инсулино зависима и при по-високи нива на инсулина по-гoлямо количество Myo-Inositol ще се превърне в D-Chiro-Inositol. Така в един момент ще се изчерпи Myo-Inositol-ът. Това от своя страна води до повишен тестостеронов синтез в яйчника (D-Chiro-Inositol-ът има такъв ефект) и лошо качество на яйцеклетките, защото няма FSH (Фоликулостимулирщ хормон) сигнализиране поради ниските нива на Мyoinositol-а и D-Chiro-Inositol-а.

 

Поликистозни яйчници - как да преодолеем проблема?


Доказано е, че жените със СПКЯ имат ниски серумни нива на инозитол в сравнение със здравите. Оттук възниква необходимостта да запълним недостига на инозитол, но в адекватно съотношение на двата най-важни негови изомера - Myo-Inositol и D-Chiro-Inositol.


Такъв препарат е Inogynol, в който Myo-Inositol-а е 200 мг, а D-Chiro-Inositol е 500 мг. При всички обменни нарушения има и изразен оксидитавен стрес. Такъв съществува и при СПКЯ. Затова в Inogynol присъства и друг важен компонент – Ревифаст (ресвератрол). Това е естествен полифенол, който се намира в гроздето, фъстъците. Той намалява оксидативния стрес, а  също така и инсулиновата резистентност.


Като признак на оксидативен стрес е увеличеното ниво на хомоцистеин при жени със СПКЯ. Хомоцистеинът спомага за образуване на повече свободни радикали в организма. Ето защо Inogyniol съдържа фолиева киселина 200 mcg с цел да се намали хомоцистеина. Последните две съставки на Inogynol са витамин D3 (12.5 mcg) и манган (5 мг). При около 67-85% от жените със СПКЯ е констатирано ниско ниво на витамин D3, а това е допълнителен механизъм в развитието на инсулиновата резистентност, овариалната дисфункция и метаболитния синдром.

 

 


Намалявайки инсулиновата резистентност при жените със СПКЯ:

 

  • поддържаме ефективен яйчниковия резерв;
  • подобряваме качеството на яйцеклетката;
  • подпомагаме лечението на менструалните смущения;
  • профилактираме здравето на жената в по-далечна пeрспектива.

И нека не забравяме, че Inogynol е хранителна добавка, няма противопоказания и няма странични въздействия.

Коментари