Публикация

Болниците имат достатъчно легла при евентуално разпространение на COVID-19 у нас

Болниците имат достатъчно легла при евентуално разпространение на COVID-19 у нас

Болниците имат готовност да разкрият допълнителни легла при евентуално разпространение на COVID-19 у нас. УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ отделя цяла самостоятелна сграда – с 42 легла, „Александровска“ ще осигури 70 легла, а ВМА ще трансформира психиатричната си клиника в инфекциозна структура с 42 допълнителни легла.


Това стана ясно от думите на председателстващия Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски след извънредно заседание на Министерския съвет във връзка с мерките, свързани с разпространението на коронавируса.

Включете се в дискусията: Реална ли е заплахата от коронавируса и какво е рационалното поведение

Пред медиите началникът на ВМА подчерта, че ежедневно – в 8:00 и в 17:00 часа, Националният оперативен щаб ще дава извънредни брифинги, в рамките на които ще бъдат оповестявани резултатите от изследваните проби за COVID-19.

Целта

е навременното информиране на обществеността при евентуално откриване на случай на коронавирус у нас, както и изнасянето на навременна и пълна информация.
Генерал-майор Мутафчийски коментира още, че отлично работят и медицинските гранични пунктове. Доказателство за това е, че същите са установили няколко души със съмнение за COVID-19, които по утвърдения ред са транспортирани до лечебни заведения.

 

От днес е въведен

междулабораторен контрол

на лабораторията във ВМА и на Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. За целта три отрицателни проби от едната лаборатория ще бъдат изследвани в другата, и обратното. Това е европейска практика и се прави с цел максимална сигурност на резултатите.


Със заповед на министъра на здравеопазването са открити двете нови лаборатории - в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна и в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” - Стара Загора, където лечебните заведения ще могат да изпращат за изследване проби за COVID-19.


Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че до края на днешния работен ден до всички общопрактикуващи лекари ще бъдат изпратени

указания относно попълването и издаването на болничните листове

на хората, поставени под 14-дневна карантина.


От днес в Националния оперативен щаб е включен и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той посочи, че Министерството на икономиката се е обърнало към производители на медикаменти и лични предпазни средства, за да бъдат осигурени нужните количества.


Водени са разговори и с държавния резерв относно необходимостта за осигуряване на суровини за дезинфектанти (спирт). С Комисията по стоковите борси и тържища стриктно се следят цените на стоките от първа необходимост, като министър Емил Караниколов подчерта, че на този етап няма увеличение в цените и няма необходимост от презапасяване.

Коментари