Публикация

Безплатни консултативни прегледи за глаукома

Безплатни консултативни прегледи за глаукома

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, от 8 до 14 март 2020 г., в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска”, в делничните дни от 14:30 до 17:30 часа, ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома.

Направление по здравна каса не се изисква. Записване на тел.: 02/9230 295

всеки делничен ден от 9:00 до 13:00 часа.

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно

и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап - и на централното зрение.

Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени,  хипертония

захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.


Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.

Глаукомното отделение на Клиниката по очни болести на Александровска болница

е най-старото в страната, но едно от най-модерно оборудваните, и единственото в България, обособено като индивидуална структура, специализирана в диагностиката, проследяване на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лечение на различните видове глаукома.


Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Коментари