Публикация

У нас няма доказан случай на COVID-19 (актуална информация)

У нас няма доказан случай на COVID-19 (актуална информация)

Все още в България няма регистрирани случаи на пациенти с новия коронавирус COVID-19.


Това обяви по време на брифинг днес, 2 март, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

 

Той коментира и

ситуацията в Европа

– единствената нова държава, която е регистрирала пациенти (трима) със заболяването, е Чехия. Като цяло, случаите в Европа надхвърлиха 2000.

Най-голям ръст се наблюдава в Италия, която е на първо място в света по новорегистрирани случаи

Следват Южна Корея и Иран. Китай се нарежда на четвърто място. От балканския регион – Сърбия и Турция, също продължават да нямат регистрирани случаи.


Смъртността в Европа продължава да е ниска – 36 души

т.е. не се е променила през последните 24 часа. В световен мащаб – над 80 000 са регистрираните случаи, 3055 души са починали. Обявени са 45 000 души напълно излекувани и възстановени, поясни още генерал-майор Мутафчийски.


През нощта няма новопостъпили пациенти във ВМА. В националната референтна лаборатория се очакват да пристигнат две проби от Плевен и Дупница. Предстои да бъдат направени повторни изследвания на първите двама пациенти, които бяха карантинирани, защото изтича 14-дневният срок. Ако и вторите тестове покажат отрицателен резултат, ще бъдат изписани.

 

По предложение на Националния оперативен щаб Министерството на здравеопазването разпореди създаването на

две допълнителни лаборатории за диагностика на коронавирус – в Стара Загора и във Варна

Те вече са снабдени от Националната лаборатория с началните тестове. Всички лаборатории в страната, които имат съмнение или положителен резултат на изследването, трябва веднага да изпратят материала в референтната лаборатория за потвърждение.

Нашите ангажименти, като членове на ЕС, са всички нови случаи на COVID-19 да бъдат потвърдени в референтните за Европа лаборатории – в Университетската клиника „Еразмус“, Холандия или в Клиника „Шарите“, Германия. Използваме и различни тестове за сравнение, продължаваме с междулабораторния контрол

- поясни от своя страна проф. Тодор Кантарджиев.


Следващият брифинг на Националния оперативен щаб ще се състои днес, 2 март, в 17:00 часа пред главния вход на ВМА.

Коментари