Публикация

Защо по-възрастните жени са предразположени към фертилни проблеми?

Британски учени са открили защо жените са по-склонни да страдат от спонтанни аборти и проблеми с плодовитостта, ако се опитват да имат деца на по-късен етап от живота си.


Изследването също така хвърля светлина върху това защо децата, родени от жени в края на 30-те и началото на 40-те, са в по-голям риск от Синдрома на Даун и други генетични заболявания.

Специалистите са установили, че когато жената остарява, нивата на важен протеин, който помага на яйцеклетките да се подготвят за оплождане, спадат рязко.

Този спад увеличава риска, че дадена яйцеклетка може да остане с грешен брой хромозоми и да се получат увреждания.

Откритието има потенциал да помогне за разработването на нови лекарства за запазване на фертилността при по-възрастните жени.

Изследователите отдавна знаят, че плодовитостта се влошава с течение на времето и че бебетата, родени от жени в края на 30-те и началото на 40-те, са застрашени от повече здравословни проблеми.

Момичетата се раждат с определен брой незрели яйцеклетки. Всяка от тях има две групи от по 23 хромозоми, които съдържат „инструкции” как да се създаде човешкото същество.

Преди яйцеклетките да могат да бъдат оплодени, те трябва да преминат през сложен процес на „узряване", в който се изхвърля половината от тези хромозоми.

В резултат яйцеклетка съдържа само 23 хромозоми – гените, които се предават от майката на детето.

В проучването, публикувано в Current Biology, изследователите от университета в Нюкясъл доказали, че нивата на протеина влияят на премахването на излишните хромозоми, което води до проблеми с плодовитостта и наследяването на болести от поколението.

Ако учените успеят да разберат защо протеинът намалява с възрастта, ще може да се дали има някаква вероятност да се промени това явление.

Без съмнение, най-добрият начин за жените да избегнат този проблем е да имат деца по-рано, допълват учените.

Коментари