Публикация

Медицински специалисти на протест

Медицински специалисти на протест

Година след началото на протестите си, вчера (1 март) медицински специалисти ги подновиха.

Те продължават да настояват за по-високи стартови заплати

или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева, както и за по-достойни условия на труд


Медицинските специалисти заплашват протестът да бъде безсрочен до постигане на успех.

Считаме, че реформи в здравеопазването трябва да има, защото искаме да работим при едни по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение

- заяви Мая Илиева - председател на Синдиката на медицинските специалисти, пред БНР.


От здравното министерство заявиха, че са в

постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри

Немалка част от исканията им били изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента.


Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи. Промяната в сектор „Здравеопазване“ ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година, изтъкват от МЗ.


От ведомството обясняват, че с влизането в сила на действащия в момента Национален рамков договор 2020-2022 са създадени

допълнителни предпоставки за увеличаване възнагражденията на медицинските специалисти у нас

„По настояване на здравния министър в Националния рамков договор беше включен и нарочен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността. Текстът, както обеща Кирил Ананиев, е категоричен - до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предназначени за заплати“, посочва МЗ.


По отношение на искането за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и социалната политика и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни.


„Медицинските сестри поискаха публичност на вътрешните правила за разпределение на работните заплати в болниците. По тази причина МЗ задължи ръководствата на лечебните заведения да предоставят съответните вътрешни правила както на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, така и на НЗОК. Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин служител. Няма как лечебните заведения да нямат вътрешни правила, тъй като те вече са задължителен елемент за сключването на договор с НЗОК.


Относно искането за защитена професия - този въпрос, както и заплащането на нощния труд и преминаването в горна категория труд, изискват сериозни финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет“, допълват от здравното министерство.

 

 

 

Коментари