Публикация

Разширява се кръгът на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус

Разширява се кръгът на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус

Националният оперативен щаб взе решение на изследване за COVID-19 да бъдат подложени и по-широк кръг лица.

Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти с установена вирусна инфекция

настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения. Въпреки че при тези хора вирусната инфекция най-вероятно се дължи на циркулиращия в момента в страната ни грипен вирус тип Б „Виктория“, мярката се взима превантивно - за да не се допусне пропуск в изолирането на евентуален случай на новия коронавирус у нас.


Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг на Националния оперативен щаб, информира здравното министерство.


Доц. Кунчев посочи още, че с оглед бързото разпространение на вируса, със заповед на министъра на здравеопазването

към наблюдаваните страни - Китай и Италия, ще бъдат добавени още Южна Корея и Иран

Причината е както големият брой на засегнати от COVID-19 лица (5186 случая – в Южна Корея и 2336 – в Иран), така и фактът, че само за последните 24 часа броят на установените случаи нараства драстично – в Южна Корея с 851 нови случая, а в Иран – с 835. Тъй като основни входни точки от Иран в Българя са Малко Търново и Лесово, на съответните гранични контролно-пропускателни пунктове също ще работят медицински пунктове, стана ясно още от думите на доц. Кунчев.

Турция дарява на страната ни маски и предпазни облекла

Вече е осъществена комуникация с представителите на Министерството на здравеопазването на Турция във връзка с уговореното между министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган дарение. То включва респираторни маски с висока степен на защита, стандартни операционни маски и ръкавици, защитни очила, предпазни облекла и калцуни, както и диагностични тестове за изследване на новия коронавирус. Личните предпазни средства ще бъдат в България до два дни, с което значително ще бъде облекчена ситуацията у нас.

Това подчерта председателят на щаба и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.


Той обясни, че дарението ще пристигне във Военномедицинската академия, а последващото разпределение ще се извърши от Министерството на здравеопазването.

Коментари