Публикация

Стресът и сладкото може да отключат акне

Стресът и сладкото може да отключат акне

Интервю с д-р Даниел Янков, специалист по кожни и венерически болести, Хасково

Д-р Янков, кои са най-често срещаните митове по отношение на акнето?

Работя като дерматолог повече от 20 години, имал съм много пациенти. Най-разпространен мит е, че акнето може да премине абсолютно спонтанно или от само себе си. За съжаление в огромна част от случаите специализирана помощ се търси, едва когато проблемът е доста напреднал и задължително трябва да се започне вътрешно лечение със силни антибиотици. Забавената терапия крие сериозен риск от трайни белези и остатъчни петна по кожата. А влошената визия се отразява и на самочувствието. Затова консултацията със специалист не бива да се отлага.


Има и такива, които смятат, че това е само козметичен проблем. През последните години се правят доста кампании за безплатни консултации със специалисти, в които се включвам и аз. За щастие все повече млади хора разбират важността на проблема и нуждата от навременна и адекватна терапия.


Друга заблуда е, че слънцето действа добре и лекува кожата с акне.


UV лъчите стимулират отделянето на себум. По-лекото акне (акне комедоника), при което преобладават отворени и затворени комедони – черни и бели точки, се влошава при интензивно излагане на слънце.


Важно е да се знае, че много от препаратите за локално приложение при акне съдържат съставки, заради които слънцеизлагането е противопоказно. Кожата може да се зачерви, да се изсуши, а това отдръпва пациента от лечението.

Кога трябва да се търси дерматолог – още в началото на пубертета ли, или с първите промени по кожата на младежите?

Смята се, че около 80% от младите хора между 12 и 24 години имат някаква форма на акне. Но в последните години в кабинета ми идват много малки пациенти - на 8-9-10 години с това заболяване. 

Д-р Даниел Янков
Д-р Даниел Янков


Понякога първите прояви на акнето може да са провокирани освен от настъпващите хормонални промени в младия организъм, също и от използването на неподходяща козметика или от неправилна хигиена. Моят апел към пациентите е своевременно да се ориентират към опитен дерматолог. Той ще ги насочи към подходящата терапия, към вида козметика, която да се прилага. Неадекватната грижа за кожата може да задълбочи проблема.

Споменахте, че в 80% от случаите акнето се появява в младежка възраст. Докога обаче продължава?

Наистина по-интензивно е през младежките години, през т.нар. пубертет. Имам много пациентки - жени над 30-, 40-годишна възраст с различни прояви на акне. При момичетата и жените водещ фактор са хормоналните промени. Някои гинекологични заболявания също могат да провокират акнето. Работя в тясно сътрудничество с акушер-гинеколози – по преценка назначавам преглед, за да се обърне внимание на проблема.

 

Съществува една интересна форма на акне – невротично или поддържано акне. Развива се в резултат на неправилни грижи за кожата, пъпките постоянно се пипат или се изстискват. Среща се доста често, проблемът е преодолим.

Къде се локализира то?

Предимно по лицето, но може и по крайниците, по видимите части на тялото. Поддържането и изстискването води до подкожни кръвоизливи, които могат да останат с месеци и години, съпроводени с петна и последващи белези. Влошеният вид на кожата води до ниска самооценка, имам пациенти с изразени леки форми на депресия заради това, че акнето е много напреднало.


В тези случаи, освен преглед и изписване на подходяща терапия, обръщам внимание на пациента върху грижата, от която се нуждае кожата, за да е здрава и с добър външен вид.

Освен хормонални промени влияние може ли да окажат генетични фактори?

Човек може да е генетичен носител на заболяването. Възможно е състоянието да не се прояви, докато не се появи провокиращ фактор. Според мен стресът може да отключи или влоши акнето.


Другото е храната – обръщам специално внимание на диетата, тъй като от практиката ми съм се убедил в нейната роля, запознат съм и с резултатите от много проучвания.

 

Храната може да влоши акнето

 

Преди години редица изследвания доказаха, че млечните продукти влошават акнето. Проблемът се задълбочава и от приема на храни с висок гликемичен индекс, т.нар. fast food, мазни и пържени продукти, сладкиши.


Негативна роля може да изиграе и неправилната козметика. Имам пациентки, които, смятайки, че кожата им е суха, започват да прилагат много мазни продукти, зехтини. Това от своя страна води до интензивно запушване на порите и силно изразена поява на акне, което е било прикрито в по-дълбоките слоеве на кожата.


Опитвайки да прикрият несъвършенствата на кожата, много млади момичета използват пудри, фондьотен. За да не се запушват порите и да не се влоши проблемът обаче, е добре да се прилагат само специално разработени медицински гримове, които не водят до образуването на комедони.


Неправилната хигиена, използването на обикновени сапуни, вместо медицински такива, също може да задълбочи проблема.

Какви варианти за лечение съществуват? Кога се налага прием на антибиотици?

Лечението зависи от стадия на акнето. При по-леките форми (акне комедоника) може да се приложи терапия само с локални средства.

 


На пазара се предлагат два нови продукта - НиАкне крем и НиАкне гел.
Кремообразната форма е за овлажняване на суха и чувствителна кожа, докато гел-формата е подходяща при мазна и смесена кожа. Съставките се понасят много добре от кожата:

 

  • Никотинамид - има противовъзпалителен, антибактериален и овлажняващ ефект. Контролира отделянето на себум, т.е. намалява омазняването. Не води до фоточувствителност.
  • Гликолова и салицилова киселина – притежават комедолитично и ексфолиращо действие.

Тези съставки се „борят“ с основните фактори, провокиращи акнето. Добре се понасят, не водят до фоточувствителност, което позволява безпроблемно използване - пациентът може да се излага на слънце, без да се притеснява от зачервяване и изсушаване на кожата.


НиАкне крем и НиАкне гел могат да се прилагат при леките и среднотежките форми на акне, както и като поддържаща терапия при тежките форми. По преценка на лекаря.


За поддържане на добра хигиена на мазната и чувствителната кожа може да се ползва „Себонорм пяна“. Тя е подходяща за съпътстващо лечение на:

 

  • акне;
  • кожни микози;
  • остър себореен дерматит.

Пяната се понася добре от пациентите. Има нежна основа от слънчогледово масло, обогатена е със липидна смес от серамиди, холестерол, палмитат и линолеат. „Себонорм пяна“ съдържа климбазол и пироктон оламин, които са с висока антимикробна активност.


Първоначално съветвам пациентите да тестват пяната на по-малка зона, за да видят като цяло каква е поносимостта. Тя се втрива с масаж, изчаква се минута и след това се измива обилно с хладка вода. Прилага се по два пъти в 3 последователни дни, след това профилактично 3 пъти седмично.

 

Хигиена при акне


При по-тежките случаи на акне само локалното лечение не е достатъчно. Във втори и трети стадий, когато се получават гнойните пъпки, може да се включи и антибиотично лечение. То е перорално, продължава 2-3 месеца.


При най-тежките форми на акне (акне конглобата и акне нодулоцистика), при които се наблюдават кисти, нодули (лезии), големи възли, се прилагат ароматни ретиноиди. Лечението е продължително, но при него резултатите са отлични. Важно е да се знае обаче, че то не може да се прилага на бременни жени или пациентки, които планират да стават майки.

 

Автор: Татяна Вълкова 

Коментари