Публикация

Строги мерки срещу разпространение на коронавирус и грип са взети в Болница „Тракия"

Строги мерки срещу разпространение на коронавирус и грип са взети в Болница „Тракия"

Всички предписания на здравните власти за работа с пациенти в спешните приемни отделения на болничните заведения са изпълнени в Болница „Тракия". Обособен е отделен външен вход за Спешно приемно отделение, до който водят поставени на няколко места ясни указателни табели. Целта е пациентите, които се нуждаят от спешна медицинска помощ и може да са носители на вирусни заболявания да не се смесват с останалия поток от пациенти, здрави посетители и служители на болничното заведение.


Всеки пациент се посреща на входа на Спешното отделение и попълва въпросник дали има температура и дали е пътувал в страни с коронавирус. Ако отговорът е положителен, пациентът се изолира в обособено помещение, намиращо се непосредствено до входа. Там пациентът се преглежда от лекар, който да прецени дали се касае за случай, съмнителен за коронавирусна инфекция. Ако има съмнения за такава, насочва пациента към Инфекциозно отделение на МБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович".


Досега не е имало случай, в който да се е наложило насочването на пациент към Инфекциозно отделение, каза главната сестра на отделението Анна Колева. Потърсилите  медицинска помощ пациенти с респираторни проблеми в момента са рядкост.
На всички ключови места в болницата са инсталирани диспенсери за дезинфекция на ръцете.


Д-р Валентина Цанева e главен епидемиолог и инфекционист в Бълница "Тракия" и се грижи за внедряването на полезни практики и системи за ограничеване на вътреболничните инфекции. Нейният съвет е хората да не се поддават на паника и да поддържат постоянна и висока хигиена на ръцете си. Ето какво казва още тя по повод мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус у нас:


- Д-р Цанева които са най-важните мерки за ограничаване на разпространението на корона вирус, които предприемат здравните заведения като Болница „Тракия"?
- Следим информацията, правим почти всекидневни съвещания какви мерки да бъдат взети в болничните заведения. Въвели сме всички мерки от началото на седмицата. На първо място сме осигурили система за идентификация и отделяне на рисковите пациенти. Тези пациенти се преглеждат и съответно се насочват към специално обособената амбулатория на Инфекциозна клиника МБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович". Досега обаче не сме имали случай, в който да насочим някого.

 

- Какви предпазни мерки вземат лекарите в Болница „Тракия" и най-вече работещите в  спешното отделение?
- Има група мерки, които по принцип в Болница „Тракия" се спазват от години. На първо място това са всички стандартни мерки, които важат и когато има, и когато няма епидемична обстановка. Това е преди всичко стриктна хигиена на ръцете, носене на лични предпазни средства, рутинно почистване и дезинфекция на рисковите места в болницата.

 

- Доколко е важно носенето на предпазна маска?
- В Спешно отделение се работи с маски. Ще подчертая обаче, че конвенционалните маски трябва да се носят и от пациетните, които имат респираторни проблеми и кашлят и кихат. Хубаво е гражданите да знаят, че когато имат такива симптоми, трябва самите те да носят маски, защото предпазват останалите. Тя също не винаги е способна да спре разпространението на вируса. По-подходящи са т.нар. респираторни маски, които филтрират поне 95% от фините аерозолни частици, които могат да пренесат вируса. Но тези маски няма как да се носят от всички и то продължително време.

 

- Какво ще посъветвате да правят хората, за да се предпазят от заразяване?
- На първо място - хигиена на ръцете! Това е най-важното средство. На второ място, когато има болен пациент, да се поставя маска на лицето. Третото важно условие е общата ни култура на поведение - трябва да се спазва респираторна хигиена - да се кашля в еднократна кърпичка, да не се плюе и храчи на обществени места. От епидемиологична гледна точка това е изключително опасно.

 

- Ако един човек, прецени, че има симптоми на вирусна инфекция, какво поведение трябва да прояви той?
- Ако този пациент е в добро общо състояние, например, със субфибрилна температура около 37-38 градуса, но не се чувства зле, може да се обади на личния си лекар с въпрос как да процедира. В Центъра за спешна медицинска помощ има специално подготвена линейка, която е оборудвана за превоз на пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция. Умоляваме пациентите с респираторни прояви идват за преглед с маска.

 

- Знае се, че не коронавирусът е най-смъртоносния вирус, който е върлувал досега. Защо при предишните вълни от птичи и свински грип не се взеха толкова крути, както сега за коронавируса?
- И тогава имаше мерки. В случая се касае за нов вирус, за който все още се събира информация. Предстои да се направят всички изводи за това какъв точно е инкубационния му период, кои са най-честите рискови групи. Знае се, че смъртността е най-висока при пациенти, които имат съпътстващи хронични, сърдечни или белодробни заболявания, хора с имунен дефицит над определена възраст. Но все пак основните изводи предстои да бъдат направени. Самите диагностични тестове се усъвършенстват в движение. Мерките, които предприемаме днес, утре може да се променят.

 

- Всъщност „чисто нов" ли е коронавирусът? Ясно е, че негови щамове са познати от много години.
- Да, това е вирус, който съществува отдавна, но обикновено циркулира сред животните. Сред хората се предава при определени обстоятелства, когато има по-близък контакт между хора и животни. Имало периодични случаи на коронавирусни инфекции, но днес вълната се изявява с много интензивно разпространение от човек на човек. Вълната през 2003 година от ТОРС (SARS), например, премина с много по-малко засегнати. Надявам се, че с отминаването на зимата и настъпването на по-топло и стабилно време, разпространението на коронавируса също постепенно ще отшуми.

 

- Има ли смисъл като профилактика да се приемат повече имуностимуланти?
- Смята се, че ако човек има срив в имунната система, той е добре да приема имуностимуланти на билкова основа. Като всички такива средства, те обаче са нож с 2 остриета. Защото, например, може да активират някакъв автоимунен процес. Няма медицински данни, че приемането на имуностимуланти може да ни предпази от коронавирус.

 

- А приемането на алкохолни напитки пази ли от коронавирус? Много хора се надяват на това.
- Това е една много симпатична закачка, която по-скоро цели да ни развесели, отколкото да е медицински обоснована. Да не говорим, че приемането на алкохол в по-големи количества потиска имунната система и по-скоро благоприятства поддаването на организма на вирусни атаки. Токсичните прояви на алкохола са всеизвестни.

 

- Присъда ли е коронавируса? Оправдана ли е всеобщата паника - както обществена, така и медийна?
- Не бих казала, че коронавируса е присъда. Той създава една ситуация, която ни кара да разберем колко глобален е днес света и колко лесно е едно заболяване само за няколко часа да пропътува от една точка на света до друга. Другият феномен е информацията, която бълват средствата за масова информация, социалните мрежи, мобилните комуникации. Това от една страна е по-добре, отколкото да се мълчи, но от друга страна се предава и много невярна информация, която се използва за най-различни цели, включително за създаване на паника и спекулативно печелене на пари.

Коментари