Публикация

Семинар за Световния ден на съня традиционно ще събере лекари и пациенти в „Токуда“

Семинар за Световния ден на съня традиционно ще събере лекари и пациенти в „Токуда“

И тази година Болница „Токуда“ и Клиниката по неврология и медицина на съня са домакини на инициатива, посветена на Световния ден на съня.

Третият научно-практически семинар за лекари и пациенти

организиран под егидата на Българското дружество по сомнология, ще се проведе на 14 март и включва богата програма от лекции в областта на безсънието, сънната апнея и асоциираните с нея сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и хиповентилационен синдром, както и хиперсомнии и двигателни нарушения по време на сън. 

Ще бъдат представени и обсъдени патогенеза, клинична картина, класификация и лечение

включително новите терапии на посочените категории заболявания. Предвидени са две специализирани сесии за пациенти, в които те ще могат да споделят своите проблеми със съня и да зададат въпроси към специалистите.

Лектори на събитието

са професионалисти със специализация и богат опит в областта на нарушенията на съня от различни медицински специалности: Неврология, Неврофизиология, Пневмология, Патофизиология, УНГ-болести, представители на лечебните заведения и институции: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, Медицински университет - Пловдив, Национална кардиологична болница, МБАЛНП „Св. Наум”, МБАЛББ „Св. София”, УМБАЛ „Царица Йоана”.

Световният ден на съня

е международна инициатива, която цели да повиши информираността относно нарушенията на съня и да стимулира научни, пациентски и обществени дискусии с цел подобряване на профилактиката и лечението им. Глобално се организира от Комисия за Световния ден на съня и Световната асоциация на съня. Провежда се в последния петък преди пролетното равноденствие - през тази година датата е 13 март.

В последните 5 години световната статистика показва повишаване на нарушенията на съня с цели 20%

Съвременният начин на живот е в основата на зачестилото влошаване на качеството на съня и едно от първите неща, които сомнолозите препоръчват на своите пациенти, са обръщане на внимание на начина на живот и в частност т.нар. хигиена на съня. По-добър сън, по-добър живот, по-добра планета е тазгодишният слоган на глобалната инициатива, който насочва вниманието към това, че подобрявайки себе си и индивидуалния си начин на живот, ние подобряваме и глобално живота на планетата.

Посещението на събитието в болница „Токуда“ е с вход свободен. Вижте цялата програма тук:

Семинар за съня

 

Коментари