Публикация

У нас няма коронавирус, инфекциозните отделения пълни с болни от грип

У нас няма коронавирус, инфекциозните отделения пълни с болни от грип

Във Военномедицинска академия (ВМА) са приети нови 11 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус COVID-19. Вече са освободени двама души, чиято карантина е изтекла и резултатите им са отрицателни. Днес на същия контрол подлежат още трима.
Междулабораторният контрол продължава. Резултатите от разменените вчера между ВМА и Националната референтна лаборатория по 6 проби са отрицателни.


Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб днес, 5 март, в 08:00 часа.

Разширява се кръгът на хората, които подлежат на тестуване

"Инфекциозните отделения вече са пълни в голяма част от страната, особено в Източна и в Централна България. Същото е положението и в Благоевград, където няма нито едно свободно легло в инфекциозните клиники.


След анализ от тази сутрин - ще изпратим писмо за бърза реакция от Министерството на здравеопазването и съответните служби, които са ангажирани с болничното лечени и отговорните лица да се свикат директорите на областните болници, за да докладват

какви са допълнителните сили и средства

които ще отделят за евентуална коронавирус инфекция", коментира още проф. Мутафчийски.


Той допълни, че лабораториите разполагат с достатъчно тестове за COVID-19.

 

Изследваме потенциално болните само с доказани методи, които се използват във всички цивилизовани страни, заяви проф. Мутафчийски и подчерта важността на човешките ресурси:

За грижата на тези пациенти не е необходимо да бъдат само лекар – инфекционисти. Системата, която сме създали във ВМА и ще я препоръчаме и за останалите болници, е да има задължително консултант-инфекционист за стационара, а останалото да се поема от лекари с профил „Вътрешни болести.

Следващият брифинг на Националния оперативен щаб ще се проведе днес, 5 март, от 17:00 часа пред централен вход на ВМА.

Коментари