Публикация

Методи за отбременяване на налягането при язви от диабетно стъпало

Методи за отбременяване на налягането при язви от диабетно стъпало

Отбременяването и ненатоварването на стъпалото са изключително важни за успешното излекуване на раните, твърди проф. Илия Лозев, известен съдов хирург


Ненатоварването е от ключово значение при лечението на рани от диабетно стъпало. Затова отбеременяването трябва да върви успоредно с основната и допълнителната терапия. Плантарното налягане трябва да се сведе до минимум. На всяка цена трябва да се избягват разранявания от тесни обувки или пристягащи превръзки, за да се осигури заздравяването на раната. След успешното излекуване на раната предотвратяването на повтарящи се или нови язви трябва да бъде приоритет, включително и в случаите след частична ампутация.


Многобройни гайдлайни и публикации препоръчват използването на защитни обувки със стелки за облекчаване на натиска като стратегия за първична превенция в това отношение. 

проф. Илия Лозев
проф. Илия Лозев

 


Ефективното отбременяване трябва да включва адекватна защита на раната, но освен това трябва да бъде безопасно, лесно приложимо и да позволява чест оглед на раната.


Важна част от стандартнaта грижа за диабетния улкус е отбременяването на ходилото чрез:

 

  • патерици, инвалидни колички;
  • тотален контактен каст;
  • полуобувка, терапевтични обувки;
  • ортези, отстраняеми и неотстраняеми устройства за ходене.

Филцови подложки и превръзки

Адхезивните филцови подложки са познати още като акомодативни превръзки или филцова пяна. Обичайно се използват за отбременяване на метатарзалните главички (т.нар. възглавнички) и в комбинация с други устройства. Способността им да отбременяват намалява бързо, затова е необходимо да се сменят на всеки 3 до 4 дни. Предимството на тези подложки е, че цената им е достъпна и отбременяването се постига с минимални разходи. Освен това лесно могат да бъдат използвани от медицински сестри, терапевти и подиатристи. Резултатите от тяхната употреба са сравними с тези на TКК (виж по-долу).

Отливъчен ботуш или постоперативна обувка

Тези устройства обикновено имат твърда подметка и регулируема гъвкава горна част, осигурена със залепващи каишки. Трябва да се използват в комбинация с акомодативна стелка или друг слой мек материал, изрязан така, че да отговаря на размера на ботуша или обувката.


Предимствата на отливъчния ботуш и постоперативната обувка са, че са евтини, достъпни и лесно модифициращи се средства, които при правилно използване могат да доведат до отлични резултати. Като недостатъците може да се отбележи, че не са много здрави, могат да бъдат трудни за обуване и ако не бъдат адекватно модифицирани, могат да доведат до прекомерно високи плантарни налягания.

Терапевтични обувки

Терапевтични обувки с различни модификации се използват като стандартно средство за отбременяване при лечение на невропатични язви на стъпалото. Причината е, че те осигуряват известно отбременяване и защита на стъпалото, като същевременно позволяват на пациентите да ходят безпрепятствено. Резултатите от клинични проучвания обаче показват, че отбременяването и намаляването на натиска при терапевтичните обувките е минимално в сравнение с някои други устройства като TКК (виж по-долу).

 

Диабетно стъпало - грижи за ходилата

Отстраняеми (сваляеми) устройства за ходене

Тези устройства са предназначени да обездвижат долния крайник, стъпалото и глезена и да осигуряват равномерно разпределение на налягането върху плантарната част на стъпалото. Те са сравнително лесни за прилагане и премахване. Дават добро отбременяване и позволяват раната да бъде проследявана и лекувана според нуждите. Имат шарнирни дизайни с велкро каишки, които ги прикрепят към стъпалото и подбедрицата. Снабдени са с меки подложки, разположени във вътрешността на твърдите черупки, което спомага за равномерното разпределяне на тежестта и предпазват кожата от триене. Неподвижната подметка тип „рокер“ позволява добрa стабилност, като същевременно запазва цялата пета в контакт с носещото устройство. Достъпни са в специализираната търговската мрежа.

Тотален контактен кастинг (ТКК)

TКК се счита за „златният стандарт“ за отбременяване на невропатични плантарни язви. Той е оптималният метод за постигане на максимално намаляване на плантарното напрежение. Многобройни клинични проучвания през последните няколко десетилетия, твърдят че нито едно друго лечение не е толкова ефективно по отношение на бързото зарастване на невропатични плантарни язви. Методът се използва самостоятелно или в комбинация с други средства като локални агенти за по-бързото затваряне на раните. Множество изследвания показват средно време на излекуване от 36 до 43 дни.


Доказано е, че дори слаб плантарен натиск, прилаган непрекъснато през целия ден може да забави лечението на язвите. Затова заедно с използването на ТКК се препоръчва допълнително частично отбременяване с помощни средства и намаляването на количеството на ежедневната тежест, която понася крайник. Освен това TКК е изработен така, че да намали прекомерния натиск в областта на язвата чрез разпространението на налягането в една увеличена площ, обхващаща стъпалото и подбедрицата. Това позволява и по-бързото зарастване на раната.

Неотстраняеми устройства за ходене или Инстантен (незабавен, бързо приготвен) тотален контактен кастинг (ИТКК)

Неотстраняемите устройства са идентични с отстраняемите, но са обвити със слой от кохезионна превръзка, гипсова или фибростъклена намотка и не могат да се свалят. Те не позволяват на пациента да ги премахва и да ходи незащитен, което би травмирало допълнително невропатичната язва. Освен това не изискват дълго обучение за правилно прилагане или премахване, и са по-изгодни икономически в сравнение с отбременяването чрез TКК. Въпреки това, съществува ограничение за използването им, тъй като не могат да се приспособят при тежки фронтални плантарни деформации на костите и затова не са подходящи за пациенти с остра и хронична остеоартропатия на Charcot със значителна деформация. Иначе няма разлика в степента на излекуване, времето за излекуване и броя на страничните реакции между неотстраняемите и отстраняемите устройства.

 

https://www.credoweb.bg/publication/119632/metodi-za-otbremenyavane-na-nalyaganeto-pri-yazvi-ot-diabetno-stapalo

 

 

Коментари