Публикация

Медицински сестри се барикадираха в НС

Медицински сестри се барикадираха в НС

Пет протестиращи медицински сестри прекараха нощта, барикадирани в сградата на бившия Партиен дом, а рано сутринта излязоха на перваза на един от прозорците, предаде Нова телевизия.

Една от сестрите остана там с часове

а представител на НСО стоя до нея, опитвайки се да я убеди да слезе. Дълго време обаче Бойка Анастасова, която работи в „Пирогов”, отказваше да го направи.

Колегите ми не ми дават да вляза, защото казват, че вляза ли, тях ще ги изнесат. Били са ги

- извика Бойка Анастасова към журналистите под прозореца.


Пред бившия Партиен дом се събраха и колеги на протестиращите.


Малко след 08:30 часа Бойка Анастасова слезе от перваза и се прибра в сградата.


„Нямаше да вляза, ако не бяхте влезли вие”, каза тя на журналистите. И обясни, че е доволна от заплатата си, но

протестира в знак на солидарност към колегите си

Воюваме за две минимални работни заплати за всички колеги в цяла България. Човек не застава на барикадата само тогава, когато гладът го притисне, а и когато има солидарност с колегите си, заяви Бойка Анастасова.

Барикада на медицински сестри

 

 

Медицинските сестри се барикадираха в сградата след приключването на заседание на здравната комисия вчера. Заявиха, че ще останат там без краен срок. Обявили бяха и гладна стачка. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.


Към 04:00 часа през нощта им е бил спрян токът в залата. След това влезли охранители. Бойка Анастасова твърди, че са ги подгонили и блъскали.


На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с

искане за промени в здравната система

Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт.


„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви медицинската сестра Мая Илиева.

Това в момента по-скоро има политически елемент, отколкото синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се провежда пред Партийния дом, с искания за оставки

- заяви пред NOVA социалният министър Деница Сачева.


Тя обясни, че са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати допълнителни финансови средства.


„Проблемът с разговорите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Не ми е известен конкретният повод за тази акция”, подчерта Деница Сачева.


„Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически опоненти”, смята още министърът.

 

Подробности - вижте тук!

Снимки: БГНЕС

Коментари