Публикация

Основни причини защо болката в гърба е трудно да бъде диагностицирана

Основни причини защо болката в гърба е трудно да бъде диагностицирана

Въпреки че болките в гърба са изключително чести, диагностицирането е също толкова предизвикателно, тъй като няма установено ръководство или протокол за оценка на този проблем. Освен това, типичната обстановка при 15-минутно посещение при лекар обикновено не е достатъчна, за да обясни, разбере и оцени всичко, което се случва във вашия гръб.
Диагностицирането на първопричината за болки в гърба изисква време, експертни познания и сътрудничество между различни медицински специалисти, като лекари за първична помощ, физиотерапевти, ортопеди.
 Ето няколко важни причини, поради които диагнозата на проблем с гърба може да се провали или да се забави прекалено много:


1. Конкретният източник на болка може да бъде труден за идентифициране

Потенциалните причини за болка в гърба са много. Проблеми могат да възникнат в рамките на анатомични структури, като корените на гръбначни нерви, мускулите на долната част на гърба, кости и ставити, междупрешленните дискове и/или органите в коремната кухина.
    В други случаи нервите могат да изпращат необичайни сигнали за болка до мозъка, което води до невропатична болка в гърба.
    Болката в гърба може да бъде повлияна от психосоциални фактори, като стрес, депресия и/или тревожност.

Идентифицирането на точната причина за проблем с гърба може да е трудно поради наличието на комбинация от проблеми. Например, пациентът може да има едновременно дискова херния и спинална стеноза и болката може да произхожда от едно от тези състояния. Но вариантите за лечение варират за двете и предоставянето на неточно лечение няма да помогне за премахване на причината за болка.

 

2. Диагностичните тестове имат ограничено приложение

 

Има многобройни потенциални проблеми, когато става въпрос за диагностични тестове. Но основният проблем е, че няма нито един диагностичен тест, който да осигури точна диагноза за болка в гърба. Тогава много диагностични тестове имат ограничена стойност, а някои от тях могат да дадат фалшиво-положителни или фалшиво-отрицателни резултати.

Разбира се, това не означава, че вашият медицински специалист не може да диагностицира състоянието на гърба ви. Някои често срещани състояния, като лумбална дискова херния, която води до симптоми на ишиас, често могат да бъдат диагностицирани бързо и точно чрез различни клинични тестове, въпроси и методи на образната диагностика.
Но неадекватността на всеки един диагностичен тест помага да се обясни защо може да получите различни диагнози от различни лекари.

 

3. Болката е субективно преживяване и варира в широки граници

 

Болката е лично преживяване за всеки индивид. Това, което може да е лека болка в гърба за един човек, може да се почувства, като тежка и непреодолима за друг. Впоследствие едно и също състояние може да изисква напълно различни видове и нива на лечение за различни хора. Например лекарствата без рецепта и/или упражненията могат да бъдат достатъчни за лечение на болката от общо състояние на гърба за повечето хора. Но вашият субективен опит може да диктува, че се нуждаете от по-сериозен план на лечение, за да се справите с интензивната болка, като стероидна инжекция.


4. Вашият начин на живот може да е скритата причина

 

Възможно е да получите точна схема за диагностика и лечение, но болката в гърба да остане същата, да се повтори или да се влоши с времето. Воденето на заседнал начин на живот,  тютюнопушенето, прекомерен прием на вредни храни и/или алкохол и недостиг на сън може да са няколко скрити причини. Психосоциалните фактори, като стрес и тревожност, също могат да причинят или добавят към съществуващите болки в гърба. Ако имате остра или хронична болка в гърба и не знаете основната причина, разберете какво провокира симптомите и работете в партньорство с вашия физиотерапевт или лекар, за да съставите подходящо лечение. Също така се стремете да използвате ергономично поддържани пози за гърба си. Вземете своята дневна доза упражнения (дори и да е за 10 минути на ден)! Прекратете пушенето и яжте качествена храна, за да поддържате гърба си здрав.

Коментари