Публикация

Четири случая на COVID-19 в България

Четири случая на COVID-19 в България

Пробите за COVID-19 на четирима пациенти в България са дали положителен резултат. Става въпрос за двама пациенти – мъже на 27 и на 61 години от Плевен. Потвърден е и положителният резултат на 75-годишната жена, която е настанена в болницата в Габрово. При изследване на контактните й лица е установен още един положителен резултат – на жена от медицинския екип на лечебното заведение.

Състоянието на всички установени с COVID-19 пациенти е добро

Това стана ясно по време на брифинг на Националния оперативния щаб в Министерски съвет.


След установяване на заразените пациенти, веднага са издирени контактните лица, от които са взети проби за COVID-19. От Плевен са изпратени общо 24 проби на контактни с пациента хора, а от Габрово – 46.

Няма основания за паникa

тези пациенти са открити в оздравяващия им период. Няма паника сред персонала, няма абдикация по отношение изпълнението на служебните им задължения. Апелът ни към медиите: категорично не се препоръчва издирване на контактни лица с цел медийни изяви, тъй като се нарушават карантинните условия и правата на пациента за запазване на неговата анонимност.


В двете области се предвиждат по-драстични ограничения, освен обявените вече във връзка с грипната епидемия. В момента се провеждат заседания на местните щабове, Министерският съвет също работи активно, коментира генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.


Органите на МВР осъществяват охрана и контрол върху достъпа до съответните лечебни заведения с цел недопускане на разпространение на заболяването и съдействат за установяване и издирване на контактните лица.


В Габрово допълнителни легла ще бъдат разкрити в държавната белодробна болница, като се предвижда и преобразуване на част от хирургичните легла в инфекциозни. В Плевен допълнителни легла ще бъдат разкрити в Клиниката по пулмология и фтизиатрия.

Коментари

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С КОРОНАВИРУС ( и други) ХИГИЕНА НА КОНТАКТИТЕ (не се здрависвайте, не се целувайте, спазвайте поне 1,5 метрa дистанция при разговор и избягвайте струпвания на хора) САМОСЪЗНАНИЕ, ако си болен ( и не само от короната) да направиш всико възможно за да не заразиш други- като си сложиш маска, както казват офицалните власти, само дето МАСКИ НЕМА....Маска може да си направите като поставите памук м/у два пласта марля. И: 1. Най- ефективна е цяла лицева маска ( тип противогаз), която херметично затваря лицето (очи, нос, уста) и се диша през филтър. 2. Ако нямате възможност за горното, има лицеви шлемове, които се прикрепят към главата и пазят лицето (очи, нос и уста) от пръски. Под тях може да се носи и полумаска за допълнителна защита. 3. Ако нямате възможност за горното, може да използвате защитни работни очила и/или собствените си очила + полумаска за лице. 4. Най-добрата полумаска е FFP3 стандарт. Ако нямате възможност или не искате да носите горните защити ви препоръчвам: 1. Носете някакви очила. 2. Дишайте само през носа, има протектиращи спрейове за носа в аптеките, създаващи поне на теория, известно покритие на носната лигавица с/у полепване от микробите и/или често промивайте носа и задължително веднага след съмнителен контакт, с поне солен разтвор ( 1-2 каф. Лъжица йодирана сол на 100мл вода), а най-добре и с добавен алкохол (концентрат-водка и т.н. или спирт 70-90%), като поне половината от разтвора да е алкохола или в концентрация, на каквато може да издържи лигавицата ви на носа на дразненето от алкохола. Носете си разтвора в шишенце с вас. 3. С горният разтвор от време на време си правете и гаргара или когато промивате носа си, наклонявайте назад главата и шмръквайте разтвора към гърлото за да го промива. Грагара може и с алкохол „тип ракия“, като въздържателите, ако искат да го изплюват, а сериозните може да го изпиват ( внимавайте с управлението на автомобила). 4. Не се пипайте по лицето с ръце. 5. Мийте често ръцете със сапун и/или ги Дезинфекцирайте със спиртен разтвор, който си носете в шишенце с вас. Ако се храните пълноценно, не ви трябват добавки, те и без това не помагат срещу вирусите.