Публикация

Витамин C, цинк и ресвератрол срещу коронавируса

Витамин C, цинк и ресвератрол срещу коронавируса

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков помести в профила си във Фейсбук важна информация за COVID-19 и мерките за профилактика.
Публикуваме ги без редакторска намеса.


Уважаеми колеги,


Ние сме една от най-уязвимите професии във връзка със световната епидемия от коронавирус. Българският зъболекарски съюз, в началото на февруари, публикува в www.bzs.bg необходима информация. Във в-к „ДЕНТАМЕДИКА“ бр. 2 продължаваме публикуването на материали и ръководство за поведение. Моля, запознайте се с материалите.


Публикувам още една статия-ръководство за поведение:
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ В МЕДИЦИНСКАТА ЛИТЕРАТУРА и от ПРЕПОРЪКИТЕ НА JAMES ROBB*.


*JAMES ROBB e професор по патология в калифорнийския университет в Сан Диего, един от първите молекулярни вирусолози в света, работили върху коронавируси, първи показал броя на гените, съдържащи вируса.


От гледна точка на пандемията, която поставя повече въпроси, от дадените отговори:


1. По последни данни

вероятността да се заразите при контакт с вирусоносител е около 1%

2. Предполагаемото време, през което носителите на вируса могат да го излъчват в околната среда (да бъдат опасни за околните), е средно около 12 дни, време през което е доказано, че вирусът се намира в секретите на дихателните пътища.


3. Вирусът е открит и в изпражненията на някои пациенти, но този път на предаване е без съществено епидемиологично значение, защото инфекцията засяга дихателните пътища.


4. В целия свят до 3 март по данни на СЗО има над 90 000 заразени и около 3 000 смъртни случая, което прави смъртността около 3%, но ако се има предвид и предполагаемия брой безсимптомни заразени, смъртността на всички, които са инфектирани, се предполага, че е около 1%, (данните са все още непълни и поради това не са напълно сигурни).

 

Коронавирус - разпространение по света


5. nCoV-19 e по-малко патогенен (агресивен) от предишните епидемии на SARS и MERS в миналото десетилетие, но това го прави по-некотролируем, защото голяма част от заразените са безсимптомни и пренасят заразата, без да знаят, че са заразени, като остават встрани от мерките за превенция.


6. Все още не е ясно дали по-лекото протичане е съпътствано и с по-ограничено разпространение на инфекцията, но може да се предположи, че поради голямото число безсимптомни и такива с леко протичане, nCoV-19 крие висок риск за широко разпространение.


7. Най-опасни от епидемиологична гледна точка са лечебните заведения, където се приемат болните с грипоподобни симптоми, защото там емпирично доказания мащаб на разпространение на инфекцията е най-голям.


8. Най-застрашени от тежко протичане с фатален край са пациенти с хронични болести, напр. захарен диабет, сърдечни и белодробни заболявания

д-р Николай Шарков
д-р Николай Шарков

 


9. Все още липсват окончателни отговори на най-важните въпроси, които поставя всяка вирусна епидемия: каква е формата на епидемиологичната пирамида, каква част от инфектираните заболяват, каква част от заболелите търсят медицинска помощ?


10. Не е още напълно наясно какъв е обемът на разпространение от човек на човек.


11. Полагат се огромни усилия в световен мащаб, за да се разбере молекулярната и клинична вирусология на този вирус. Постигнати са голям обем молекулярни познания за геномиката, структурата и вирулентността на този вирус, които да послужат за изработване на лекарства и ваксини, които да предпазват или ограничат инфекцията в носителя. За съжаление, този процес изисква време и докато влязат в клиничната практика (малко вероятно през тази година), може да се разчита единствено на симптоматични средства.


От гледна точка на мерките за

профилактика на инфекцията

1. Без ръкостискане!


2. Използвайте само кокалчето си, за да докоснете светлинните ключове. асансьорни бутони и др. Когато сте на бензиностанция, хващайте ръчката за бензин с хартиена кърпа или използвайте ръкавица за еднократна употреба.


3. Отваряйте врати с лакът или по друг начин, а не с длан. Особено важно е това за обществените и търговски обекти.


4. Използвайте латексни ръкавици за еднократна употреба при пазаруване и всички други външни дейности, когато влизате в контакт със замърсени зони. Ако ви липсват ръкавици, използвайте дезинфекционни кърпички, включително за избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни стоки.


5. Когато се приберете у дома или офиса и сте били на място с много хора, измивайте ръцете си със сапун за 10-20 секунди и/или използвайте по-висок от 60% дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

 

Мерки срещу коронавируса


6. Носете винаги със себе си дезинфектант, вкл. близо до входната врата на дома си и в колата си за употреба след посещение на бензиностанция или докосване на замърсени предмети, когато не можете веднага да си измиете ръцете.


7. Ако е възможно, кашляйте или кихайте в кърпи за еднократна употреба и изхвърлете. Използвайте лакътя си само по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа инфекциозен вирус, който може да се предава до седмица или повече!


8. Обикновените хирургически маски за еднократна употреба се използват, за да ви попречат да докоснете носа и/или устата си (докосваме носа/устата си около 90 пъти на ден, без да го осъзнаваме). Маската няма да попречи на вируса при директно кихане да влезе в носа или устата ви - тя е само за да не докоснете носа или устата. При нужда използвайте и очила или лицеви шлемове.


9. Попитайте ОПЛ за употребата на таблетки, съдържащи цинк. Доказано е, че тези таблетки са ефективни за блокиране на коронавируса (и повечето други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса. Използвайте когато ви е препоръчано няколко пъти всеки ден, когато започнете да усещате симптоми на настинка. Най-добре е да легнете и да оставите таблетката да се разтвори отзад на гърлото и назофаринкса.


10. Този вирус се разпространява в големи капки чрез кашляне и кихане. Това означава, че въздухът няма да ви зарази! Но всички повърхности, по които се приземяват тези капки, са заразни средно около седмица - всичко, което е свързано със заразени хора, ще бъде замърсено и потенциално инфекциозно. Вирусът е предимно по повърхностите и няма да бъдете заразени, освен ако необезопасено лице кашля или киха директно в лицето ви.


Този вирус има клетъчни рецептори само за белодробни клетки (заразява само белите дробове). Инфекцията идва от дихателната система - специфичен е за белите дробове. Единственият начин вирусът да ви зарази е през носа, очите или устата чрез инфектираните ви ръце или заразни пръски върху носа, очите или устата ви от кашлица или кихане на заразен с вируса.


Препоръчва се симптоматично прием на витамин С и 2 таблетки ресвератрол - и двете субстанции нямат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве, но могат да помогнат при начална фаза на заразата. Консултирайте се задължително и с ОПЛ.

Коментари

Ресвератролът е добра възможност ,но 30 броя са само за 15 дни . Нужна е по-голяма опаковка.

Вижте  Orthomolecular.org  научна статия ,повече от 5 за високи дози вит С ! Автор Аndrew Saul  et al .

Вит С,както и другите витамини при нормално хранене, имат доказана липса на ефект при вирусни инфекции - както за лечение,така и за профилактика.

същото може да се получи е с тамифлу до 10 дни и всеки имуномодулатор напр имунайз 3_4 т на ден за не се запазите иначе навсякъде трябва да се казва че не вирусът а усложненията които той води -вирусна пневмония при имунокомпремирани индивиди над 65 години с ХОББ и при млади от 3-6 години е по опасно. поздрав читаков