Публикация

Включете се в онлайн допитване до лекари за рака на простатата от ЕК

Включете се в онлайн допитване до лекари за рака на простатата от ЕК

Европейската комисия има амбициите да разработи план за борба с рака в рамките на ЕС. Идеята е да се обхване целия цикъл на заболяването, като на пациентите се даде възможност за достъп до профилактика и ранна диагностика. Друга важна задача ще бъде осигуряване насъвременно лечение и качество на живот за пациентите. Подчертана бе ролята на научните изследвания и иновациите.

 

Инициативата бе представена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която лично е преживяла драма преди години. Загубила е своята 11-годишна сестра от рак. “Смъртта на малката ми сестра промени живота ми. Предполагам, че донякъде заради нейната смърт реших да уча медицина и да стана лекар. И именно заради нея, заради майка ми и един от братята ми се интересувам толкова много от борбата с рака. Това е лично. Това е лично за мен", сподели Фон Лайен.

 

Фон дер Лайен обяви, че смята за неприемливи огромните неравенства в процедурите за скрининг в държавите-членки на ЕС. В Румъния например жените са 16 пъти по-застрашени от смърт вследствие рак на маточната шийка, отколкото в Италия. 

ЕК иска мнение от лекарите в онлайн допитване

В тази връзка Европейската асоциация по урология подчертава необходимостта от разработване на план за действие и по отношение на рака на простатата, който е често срещан. 

 

От EAU призовават медицинските специалисти да се включат в специално онлайн допитване по темата за профилактиката и лечението на този карцином, като така ще дадат своя личен принос за разработването на стратегията и конкретните стъпки в тази насока. 

 

Проучването се намира на следния адрес

https://protect-eu.mimecast.com/s/sc9vC8E3ZhJZL4U2_oIO?domain=ec.europa.eu

 

Въпросникът е много подробен, но участниците не са длъжни да попълват всичко. От EAU посочват, че ключовите въпроси са:

 

Въпрос 3: Моля, маркирайте, че искате да видите повече подкрепа от ЕС за ранно откриване и скрининг. Изберете „разширение на скрининга и за други видове рак“, след това въведете рак на простатата.

 

Въпрос 6: „Смятате ли, че ЕС трябва да разшири препоръките за скрининг на други видове рак, извън рака на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво?“ Моля, маркирайте „да“ и след това изберете рак на простатата. В свободното пространство може да впишете, че препоръчвате скрининг за ранно откриване на рака на простатата и добре информирани пациенти.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари