Публикация

Д-р Силвия Йорданова, рентгенолог: Първи преглед за рак на гърдата за жени на 30 г.

Д-р Силвия Йорданова, рентгенолог: Първи преглед за рак на гърдата за жени на 30 г.

Преглед с ехограф от специалист веднъж годишно е първата крачка, която жените между 30 и 40 г. трябва да направят за ранно откриване на рак на млечната жлеза. Ако сте на възраст над
40 г., се включва и изследване с мамограф. Съветът е на д-р Силвия Йорданова, специалист по образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник Варна. Тя и колегите й са изследвали близо 4600 жени за първите два месеца на годината.


„Откривали сме опасни находки от по 4 мм. Това е 0-1 стадий на онкологично заболяване.
Мястото се оперира и нищо повече не е нужно. Но това може да стана само, ако редовно дамите се преглеждат, за да бъде отрито заболяването възможно най-рано“, казва д-р Йорданова. Аджибадем Сити Клиник Варна има всички възможности за ранна диагностика на рак на гърдата: специалист-мамолог, квалифицирани и опитни рентгенолози, ехографи, дигитален мамограф. На ядрено-магнитния резонанс се изследват дамите с импланти или се уточняват по-сложни случаи.

„Моята практика показва, че още от 30-годишна възраст жените трябва да започнат да наблюдават гърдите си. Необходимо е да си правят ехография веднъж-два пъти годишно.
Искам да подчертая – не всяко образувание, което рентгенологът открие е непременно рак и е опасно. Но има находки, които трябва да се следят. При дамите между 40 и 50 години се включва и мамография като гърдите им все още са плътни, хормонално активни затова лекарят преценява дали да се добави и ехография. Над 50-годишна възраст могат да си вземат направление от личния лекар. За тази възрастова група мамография се прави два пъти годишно“, обяснява лекарката.

За улеснение на своите пациентки в Аджибадем Сити Клиник Варна се предлага програма „Женско здраве“ с 35% отстъпка за преглед при мамолог и ехография на млечни жлези или мамография.

 

Коментари