Публикация

Кашлица и температура при бебето – как да се справим?

Кашлица и температура при бебето – как да се справим?

Вирусните инфекции изискват спешна реакция особено при най-малките, защото при тях усложненията могат да настъпят и за часове. Появи ли се при бебето хрема, кашлица, температура консултацията със специалист не бива да се отлага.


„Примерно хрема и кашлица при бебе не е равносилна на същите симптоми при 3-4-5-годишно дете”, пояснява д-р Маргарита Шаркова, педиатър и общопрактикуващ лекар в София.

Първата реакция за лечение зависи от оплакванията

- ако малкото дете има температура, може да се приложат антипиретици, а при хрема – промивки с физиологичен разтвор.


Температурата, както и кашлицата, е защитна реакция, начин организмът да се бори със заболяването. Според д-р Шаркова е грешка температурата да се сваля бързо. Първо детето може да поразсъблече, да се охлади, да приема повече течности. Изпитано средство при висока температура е обтриването с хладка вода. Мокри кърпи се слагат под мишниците, в ингвиналните гънки.

Антипиретик се дава чак при 38,5 градуса, по възможност еднокомпонентно лечение. И ако има нужда - след преглед и консултация с педиатъра, – да се включват и други препарати, подчерта опитният специалист.

При децата, които са правили фебрилни гърчове, подходът е по-различен, дават се антипиретици по-рано.

Кашлицата при малкото бебе, независимо каква е, трябва да буди тревога

„Много често родителят съобщава, че детето кашля изключително рядко и слабо, а при прегледа се оказва, че находката е сложна. Както и обратното – при едно много кашлящо дете може да няма никаква находка“, посочи д-р Шаркова.

 

Кашлица при децата

Лечението на кашлицата при децата, а и при възрастните първоначално е симптоматично

Много често препоръчвам на пациентите билковия сироп „Ен-Ти-Тус”. Tой е подходящ и при суха, и при влажна кашлица, и е продукт, който пациентът може да взима още преди консултация с лекар, смята педиатърът.

Създаден на базата на индийската народна медицина – Аюрведа, сиропът втечнява секрета и помага за отхрачването му. Подходящ е за деца над 1 годинка, както и за възрастни.


„При избирането на лечение за кашлицата най-важен е нейният характер и находката, която специалистът ще чуе, а не толкова продължителността. Но при всички положения, ако дете кашля повече от две седмици, трябва да се търси причината. Може да е нещо безобидно, може да идва от носа, от стичане на секрет – около 90% причината е тази. Но задължително тя трябва да се търси“, допълни д-р Шаркова.

Коментари