Публикация

IN MEMORIAM: Почина урологът проф. Петър Симеонов

IN MEMORIAM: Почина урологът проф. Петър Симеонов

На 66 години, след дълго боледуване, ни напусна урологът проф. д-р Петър Симеонов, дмн.

Проф. Симеонов е роден през 1953г. в гр. Ямбол. През 1979 г. завършва Висшия медицински институт в Пловдив

придобива специалност по урология през 1985 г. От 1984 г. е част от екипа на Клиниката по урология в Александровска болница, като в периода април 2013 – март 2016 г. я оглавява. Повече от 24 години се занимава с учебната дейност в Катедрата по урология на Медицински университет, София. 

 

Автор е на 223 научни труда, съавтор на 5 съвременни учебника по урология, автор на 8 рационализации, една от които е удостоена със златно отличие.
Специализирал е бъбречна трансплантация, ултразвукова диагностика и лапароскопска урология в Белгия и Германия. През 2013 г. е избран за национален консултант по урология и за председател на Комисията за получаване на медицинска специалност „Урология“.

Проф. Симеонов работи във всички области на урологията

като през целия му професионален път бъбречната трансплантация е основен приоритет. За заслуги към развитието на бъбречната трансплантация в България, през 2015г. той бе удостоен от президента Плевнелиев с орден „Стара планина“ І-ва степен.
Проф. Симеонов бе дълбоко уважаван човек и лекар, който безрезервно и с чест отстояваше принципите на лекарската професия и бе пример за младите поколения медици със своята всеотдайност, човечност и професионализъм. Ще го запомним с неповторимото му чувство за хумор, дружелюбност и отзивчивост.


Поклон пред паметта му!


Поклонението ще се състои на 13.03.2020 г. (петък) от 12:00 часа в храм „Света Неделя”, гр. София.

Коментари