Публикация

Най-застрашени да развият усложнения от коронавирус са пациентите с хипертония

Най-застрашени да развият усложнения от коронавирус са пациентите с хипертония

Тази сутрин в световния информационен обмен (от Bloomberg), свързан с COVID-19, излезе интервю на д-р Ду Бин, директор на отделението за интензивно лечение в болницата на Peking Union Medical College и един от най-уважаваните експерти в областта на грижата за пациенти в критично състояние в Китай. Той беше изпратен да ръководи екипа в кампанията срещу коронавируса в Ухан – епицентъра на заразата и в интервю днес докладва своя личен опит в спасяването на десетки хиляди хора. Д-р Бин отбелязва, че над 50% от смъртните случаи, свързани с коронавирус се наблюдават при пациенти, страдащи от хипертония и усложненията: "Това е много високо съотношение", казва той и продължава:  „От това, което ми докладваха другите лекари, и от данните, които виждам, сред всички основни заболявания хипертонията е ключов сред опасните фактор. Въпреки, че все още няма публикувани изследвания, смятаме, че хипертонията /високото кръвно налягане може да бъде важен фактор за влошаване на пациентите, което води до лоша прогноза.“  Опитният медик-реаниматор препоръчва на лекарите, да не се колебаят да предприемат по-сериозни мерки за пациенти, които са изправени пред респираторни усложнения, тъй като органната недостатъчност може да настъпи бързо след това. Това означава, че лекарите трябва да се намесват агресивно с механична вентилация, когато ниските нива на кислород в кръвта не могат да бъдат подобрени чрез по-малко инвазивни мерки.

 

Като изпълнителен директор на най-голямата кардиологична болница в Северна България, а именно СБАЛ в Плевен, смятам, че опита на китайските лекари е установил, че освен възрастта, хипертонията е вторият високорисков фактор за смърт на пациентите с изявена остра интестициална пневмония в резултат на заразяване с COVID-19. Нелекуваната добре хипертония обикновено причинява усложнения, като хипертрофия на миокарда, исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Всички  тези усложнения са свързани с хипоксия и последваща кардиогенна дихателна недостатъчност. При тези пациенти вирусно причинената интестициална пневмония, свързана с дифузно увреждане на алвеолите, причинява хипоксемия и бързо прогресираща дихателна недостатъчност. Следователно при високорисковите пациенти се наблюдават два източника на дихателна недостатъчност – кардиогенен в резултат на неконтролирана хипертония и белодробен в резултат на вирусна интестициална пневмония.

 

Препоръките за лечение на китайските лекари, които в момента имат най-голям опит е ранна механична вентилация. Това е скъп метод на лечение, в оборудвани клиники за реанимация и интензивно лечение, изискващ спешно решение на правителството за целеви финансови средства.

 

Добър пример в тази посока е политиката на президента Тръмп, който още в началото на епидемията отдели USD 8.3 млрд. за целево лечение на пациентите.

 

В нашата кардиологична болница са предприети всички познати до момента превантивни и диагностични мерки, като честа дезинфекция, изследване чрез бързи тестове на всички пациенти с грипоподобни симптоми, защитни облекла за персонала и ясни инструкции за действие в случаи на пациент с положителен тест за COVID-19. Всички спешни пациенти се приемат и лекуват без да бъдат стресирани и допълнително обезпокоени от всички превантивни мерки.

 

Важно е пациентите да запомнят, че неконтролираната хипертония води до редица необратими усложнения, които в ситуации, като тази с епидемията от COVID-19, могат да доведат до много сериозни живото застрашаващи състояния.

 

Затова всички трябва да посетят своите кардиолози или най-малко семейни лекари и да актуализират своята терапия, вкл. адекватни концетрации/ дози, за да постигнат добър контрол на хипертонията, а при усложнения ние в СБАЛК Плевен сме готови да приемем всички изпратени от специалистите кардиолози пациенти – в работен режим 24/7.

 

Колегите в болницата са инструктирани, спокойни и организирани, за да приемат множеството спешни пациенти със сърдечносъдови заболявания и провеждат обичайното високотехнологично и ефективно лечение с необходимото ниво на сигурност и грижа за здравето им.

 

Д-р Валентин Христов, изпълнителен директор на СБАЛ по кардиология-Плевен 

Коментари

Анонимен
10 мар 2020 14:07

Искрени поздравления за публикацията! Медицинската общност трябва да знае и има предвид данните, които изнасяте!