Публикация

Български учени разработват молекула срещу коронавируса

Български учени разработват молекула срещу коронавируса

Български учени с пробив в борбата с Covid-19. Новината беше съобщена на редовното правителствено заседание.

До два месеца може да започне тестването на разработвана вече 4 години микромолекула

за лечение на коронавирус.


„Започваме първите стъпки за финансирането на този продукт”, заяви Костадин Петков, заместник-председател на надзорния съвет на София Тех Парк, цитиран от БНТ.


До момента българската фирма „Микра 21“ е изпратила проби от микромолекулата до лаборатории в САЩ и Белгия за проверка. Очаква се тя да е ефективна към различни типове коронавирус.

До два месеца могат да започнат изпитанията на тази микромолекула, това е българска разработка, няма участие на външни фирми и това е гордост за всички нас, за БАН, за фирмите, подчерта Костадин Петков.

До момента в страната са доказани 4 случая на коронавирус

 

През нощта граничарите са осуетили първия

опит за контрабанда на 7500 маски

- съобщи премиерът Бойко Борисов.


Държавата ще вземе мерки за допълнително затягане на границите, за да бъде предотвратен опитът за износ на медицински материали. По-късно днес се чакат два тира с маски и защитни облекла от Турция, като жест на приятелство.

Изкупуваме днес всички налични маски, за да се раздадат на служителите, и не искам да спират нито земеделските, нито социалните служби, да им се подадат необходимите неща, за да работят. Повтарям няма смисъл от истерия, всичко това го правим, за да може хората да са максимално спокойни за това, което правим с всичката активност, Бойко Борисов.

Министерството на образованието си е поставило за цел да достави необходимите количества дезинфектанти за училищата и детските градини.


Пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че

общата грипна ваканция за училищата в страната няма да бъде удължена

Възможно е това да се случи само в отделни области или общини.


В Пловдив и Велико Търново вече е взето решение за удължаване на ваканцията с два дни. Повишила се е епидемичната стойност в София, ден за ден се решава и не е изключено да се удължи ваканцията и в столицата, допълни министърът.


Той подчерта, че в момента не се обсъжда взимане на пролетната ваканция за учебно време.


Средно 10-12 са дните, които децата са отсъствали, преструктурират се програмите и все още учебният материал може да бъде взет, ще е за сметка на упражненията, обясни Красимир Вълчев.


От думите му стана ясно, че

не се обмисля удължаване на учебната година

нито промяна на датите за матурата, по-скоро от изпитния материал щели да отпаднат последните теми от учебните програми.

 

Коментари

Анонимен
10 мар 2020 19:03

американците и китайците които са на върха на света не са разработили или сега се опитват, камо ли българите които са отпадъка на планетата тръгнали да ми разработват . средното IQ в България е 90, заблуждавайте другите овчици с тези медийни статии или по-скоро измишльотини, но нищо не са и няма да направят българите, било то за коронавирус или каквото и да е.

Петър  Галев
10 мар 2020 22:31

Американците и китайците застават застават с името си, когато изразят мнение! Явно не сте сигурен в това, което сте написали...