Публикация

Младите карат коронавируса на крак, а децата не боледуват

Младите карат коронавируса на крак, а децата не боледуват

- Може ли да носим коронавируса и да го преодолеем, без да се налага лечение?

- Възможно е, но това може да се случи предимно при  младите хора, които го изкарват на крак. Има и здрави заразоносители, които не се разболяват, но могат да заразят околните. Тъй като нямат симптоми, те не се изследват.  

 

- Доц. Петров, има ли съмнителни пациенти в Пловдив след първите огласени случаи на коронавирус в България?

- В момента обстановката в Пловдив и областта  е доста спокойна. Отрицателни са пробите и на двамата пациенти, които бяха тествани. През уикенда в клиниката не постъпиха болни хора със съмнение за коронавирус. Ако се появят такива, имаме места, за да ги поставим под карантина. Задълбочаваме сътрудничеството си с Бърза помощ в тази обстановка. Отделени са легла за посрещане на пациенти със съмнение за коронавирус в МБАЛ "Пловдив", Военна болница и други лечебни заведения.  Това е необходимо, тъй като при нас се лекуват хора и с други заболявания - например имаме 12 пациенти с грип, както и с хепатит, варицела и мононуклеоза.

 

- Има ли притеснения сред тях? Някой да ви е създавал проблеми?

- Не, няма нищо обезпокоително. Пациентите с инфекции, различни от евентуално болни с коронавирус, са изолирани в други помещения и няма опасност.  Досега болните, настанени при нас, не са ни създавали проблеми.

 

- Как реагира персоналът на клиниката в тази ситуация? Разполагат ли с предпазни средства?

- Напълно професионално, колегите си вършат отлично работата с ясното съзнание, че всички сме на първа линия в борбата с коронавируса и хората първо идват при нас. Ние сме оборудвани с всички налични  предпазни средства - маски, костюми, очила, ръкави и  калцуни. Това вдъхва спокойствие и увереност сред членовете на персонала на клиниката.

 

- Кои са симптомите, които показват, че не сме пипнали грип, а коронавирус?

- Симптомите  на коронавируса трудно се различават от тези на грипа - висока температура и обща отпадналост на организма. Това създава проблем за диагностицирането. 

Характерни за коронавируса са кашлицата, тежкото дишане и задух 
Тези симптоми ги няма при грипа.  Мускулните болки, характерни за грипа, пък ги няма или са слабо изразени при коронавируса.  Добре е хората, които имат всички тези симптоми, да не чакат, а да потърсят веднага лекарска помощ, за да не се стигне до тежки и фатални усложнения.

 

- Заговори се, че има бързи тестове за коронавирус, сходни с тези за бременност, с които може за 10 минути да се разбере дали човек е заразен?

- Няма такива тестове. Пробите ги взимаме ние от носоглътката на пациента. След това ги предаваме на Регионалната здравна инспекция, откъдето ги изпращат в специализирана лаборатория. Такива в България са четири. Две са в София - във ВМА и в Центъра за заразни и паразитни болести, има по една и във Варна и Стара Загора. Досега пращахме нашите проби в лабораториите в София, сега вече това ще става в Стара Загора.

 

- Кои възрастови групи са най-застрашени от Covid-19? 

- Според информацията, която получаваме от чужбина, малките деца не боледуват от коронавирус. Младите хора пък го изкарват най-често на крак и оздравяват, а 

най-застрашени от него са възрастните хора, особено тези с придружаващи заболявания.
 

- Твърди се, че доста хора носят коронавируса в себе си. В състояние ли е човешкият организъм да го преодолее сам, без да се налага лечение?

- Възможно е, но не в такива мащаби. Както казах, това може да се случи предимно при  младите хора, които го изкарват на крак. Има и здрави заразоносители, които не се разболяват, но могат да заразят околните. Тъй като нямат симптоми, те не се изследват.  За тях се разбира, че са носители на коронавируса, след като се установи, че са били контактни с болен човек.

 

- В тази ситуация трябва ли да ограничим пътуванията?

- Задължително! При това не само в чужбина, а и в страната. Преди това обаче трябва стриктно да изпълняваме противоепидемичните мерки. Те се знаят, но държа да ги припомня:

Мийте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа преди хранене и след тоалетна. Избягвайте близък контакт и спазвайте разстояние от минимум 1 метър от болни хора, особено по отношение на такива с кашлица.  

Не посещавайте  места със струпване на много хора и масови прояви. Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си особено след допир на ръцете до повърхности на публични места.  При кихане и кашляне спазвайте добра респираторна хигиена, т. нар. респираторен етикет, като закривате устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно и измийте ръцете си. При невъзможност използвайте ръкава на носената дреха - свийте ръката в лакътната става, така че предмишницата ви да покрие носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си. 

Тези правила не са трудни за изпълнение, но помагат много да се предпазим от зараза.

 

Интервюто е подготвено и публикувано в marica.bg.

Коментари

Анонимен
12 мар 2020 09:08

Нямам короновирус, просто фармацевти измислих че има според пари!