Публикация

Случаите на COVID-19 у нас са вече 6

Случаите на COVID-19 у нас са вече 6

Снощи стана ясно, че има още два потвърдени случая на коронавирус в България. Те са в столичната болница „Пирогов“. Заразените са 66-годишна жена и 74-годишен мъж.

Така броят на доказаните случаи на COVID-19 у нас стана 6

Във вчерашния ден във ВМА са изследвани 46 проби за коронавирус, в Националната референтна лаборатория - 121, в Стара Загора – 33, а във Варна – 24. Всички те са отрицателни. До обяд се очакват резултатите на още 7 проби.


Това стана ясно от думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.


Състоянието на пациентите в Габрово и Плевен е добро. Относно

новите два случая

в „Пирогов“ стана ясно, че 74-годишният мъж е постъпил спешната болница в неделя.

Той е имал предходно хронично белодробно заболяване във фаза на обостряне. Приет е в Отделението по белодробни болести. Бил е в контакт с 49 лежащи, които се намират в една и съща сграда, взети са необходимите мерки. Неговото състояние е с тенденция за влошаване, но не е интубиран. Критично обаче е състоянието на съпругата му, обясни проф. Мутафчийски.

Вече са издирени първите хора, които са били в контакт със заразените. Те са общо 8 и са настанени в Белодробната болница за наблюдение, въпреки че те нямам абсолютно никаква клинична картина.

 

49 лежащо болни, свързани по някакъв начин с установените случаи, са изолирани във вътрешната клиника на „Пирогов“, която е в отделна сграда и е изолирана от основната сграда на болницата. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника. Те се наблюдават и се тестуват за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните от COVID-19, са контактни. Безумна е идеята, че те трябва да бъдат затворени - кой тогава да се грижи за болните“, допълни проф. Мутафчийски.


Той призова медиите да не обсаждат болниците, в които има установени положителни за COVID-19 случаи, защото така се излагат на риск и не дават възможност на лекарите да вършат нормално работата си.

Тези болници остават да работят като болници. УМБАЛСМ „Пирогов“ остава да работи. В болницата няма да работи само Кардиологията, въпреки че в момента е процес на трансформация, за да бъде възобновена дейността ѝ на 9-ия етаж, а Неврологията работи с по-малък капацитет на територията на Клиниката по неврохирургията. Другите клиники от палитрата на вътрешните отделения засега ще преустановят работа, но травматологичните и хирургичните отделения, които са силата на „Пирогов“, остават да работят, както и детските клиники, подчерта още проф. Мутафчийски.

По думите му, независимо в коя болница бъдат потвърдени случаи на коронавирус, болните ще бъдат и са настанени в отделения, които са отделени от другите, изолирани са, спазват се строги хигиенни мерки, а и в останалите помещенията на болницата дезинфекцията е на завишено ниво, както и пропускателният режим.

Коментари