Публикация

Учредена е Национална асоциация на лекарите от болничната помощ

Основната цел на асоциацията е да защитава и отстоява правата на болничните лекари. Нейни представители ще участват в преговорите за Националния рамков договор.


На 4 и 5 септември в село Равда, област Бургас, е учредена Национална асоциация на лекарите от болничната помощ към БЛС. За председател е избран д-р Динчо Генев, управител на МБАЛ-Харманли, а за заместник-председатели - д-р Венцислав Грозев и доц. Иван Мазнев от Плевен и д-р Атанас Атанасов от Нови пазар. Главен секретар на организацията е д-р Тодор Хинов от Севлиево, съобщи Българският лекарски съюз.

Основната цел на асоциацията е да защитава и отстоява правата на болничните лекари. Нейни представители ще участват в преговорите за Националния рамков договор и при изготвяне на стандартите по различните медицински специалности.

Лекарите, работещи в болниците на страната, категорично не приемат провежданата до момента политика на правителството по отношение на болничната помощ, изтъква съсловната организация.

На учредителното събрание на асоциацията са присъствали над 90 души. Взето е решение за започване на подготовка на протестни действия срещу „нарушението на конституционните права на българските граждани за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ”, заради което асоциацията ще сезира омбудсмана на България и еврокомисаря по здравеопазване.

Недоволството на лекарите е продиктувано и от системното забавяне и изплащането в непълен размер на дължимите суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки от страна на НЗОК.

Протестът е и срещу „тиражираните в медийното пространство недоказани обвинения срещу лекари за престъпна дейност, свързана с източване на НЗОК и некачествено оказване на медицинска помощ”

Датата, мястото и формата на протестните действия ще бъдат определени на предстоящия извънреден събор на БЛС на 17 септември.

След създаването на сдружението на общопрактикуващите лекари и на асоциацията на специалистите в доболничната помощ, учредяването на новата организация е поредната стъпка към превръщането на БЛС в Лекарска камара, допълва лекарският съюз.

Коментари