Публикация

Работохолизмът може да е опасен, ако не е придружен от спорт

Мъжете, които работят дълги часове и не спортуват, са два пъти по-застрашени от смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания, предупреждават експерти.


Тези, които не се упражняват достатъчно и работят повече от 45 часа седмично, са в повишен риск от фатален край.

Според датските учени спортът е ключов фактор за здравето.

Проучването, публикувано в Heart, разглежда данните за почти 5000 мъже на възраст между 40 и 59 години.

Мъжете били тествани за физическата им форма и предоставили информация за средната седмична натовареност в работата.

Около 70 на сто от участниците работили между 41 и 45 часа седмично, а около 20% -  повече часове.

В хода на проучването е имало 587 смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания, причинени от стесняване и втвърдяване на артериите.

Експертите установили, че мъжете, които не са в добра физическа форма, са в най-голям риск от смърт, особено ако са работили дълго време.

Тези, които са били в лоша форма и са работили повече от 45 часа на седмица, са били повече от два пъти по-застрашени от фатален край в сравнение с мъжете, които работели по-малко от 40 часа.

Мъжете, които прекарват по 41-45 часа седмично в офиса, имат 59% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания като тези, които работят по 40 часа, но физически активните били с 45 на сто по-малко застрашени от съдов инцидент и 38% - от смърт по други причини.

Авторите са стигнали до заключените, че работата - независимо дали е обвързана с физическо натоварване, води до повишаване на сърдечната честота и артериалното налягане, но спортът намалява отрицателното въздействие върху организма и ускорява възстановяването, оставяйки хората по-малко уморени и раздразнителни, както и с по-здрав сън.

Коментари