Публикация

Раните при диабетно стъпало са най-често на пръстите и глезените

Раните при диабетно стъпало са най-често на пръстите и глезените

Когато се появят, периодът на профилактика отдавна е минал – търсете съдов хирург, твърди доц. Росен Стойчев, началник на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“ в София

Доц. Стойчев, какви са причините за появата на диабетно стъпало?

Една от основните причини е лошата циркулация на кръвта в периферията и унищожаването на малките кръвоносни съдове. Това е една микроангиопатия, а в последствие може да се развие и макроангиопатия. Като се добави инфекция и некроза на тъкани, крайният резултат е поява на рана. Ако се развие гангрена, може да се стигне до сериозна ампутация.

Кога диабетиците трябва да търсят съдов хирург?

Клиничната практика е показала, че трябва да се търси дори и да няма оплаквания.

доц. Росен Стойчев
доц. Росен Стойчев

Когато човек има диабет, трябва да си направи консултация със съдов хирург или ангиолог. Задължително трябва да се направи доплер на периферните съдове. Това трябва да става регулярно на всеки 6 месеца, дори и да няма оплаквания, защото понякога може да се окаже, че положението е сериозно и да се стигне до некроза на пръсти, стъпало и гангрена. Ако се появи малка раничка, тя трябва да се контролира доста по-често, примерно веднъж в месеца.

Има ли някаква симптоматика, по която пациентът да се ориентира, че има диабетно стъпало?

Първата и най-честа симптоматика е едно тръпнене на стъпалата и мравучкане. Също така поява на чувството за студ, топлина. При по-напредналите случаи може да има болка в стъпалото и прасеца при ходене. Обикновено пациентите не обръщат много внимание на леките оплаквания и позакъсняват с прегледа при специалист. Те просто неглижират нещата и ги смятат за несериозни. Очакват, че тези усещания ще отминат сами. Вместо това се стига до отворени рани, които не зарастват.

Кои са най-разпространените видове рани? Има ли специфични локации?

Най-много са случаите на рани на някой от пръстите. Могат да се появят и в зоната на глезена – от вътрешната или външната страна. Също така язвите са много разпространени по плантарната повърхност на стъпалото. Понякога невинна травма или неудобна обувка може да нарани нокътя или да доведе до поява на рана.

 

Рани при диабетно стъпало

 

Раната може да се разрасне много бързо, но може и да си стои със същия размер, въпреки лечението. Тя изисква специална хирургична обработка, а също така използването на съдоразширяващи медикаменти, антиагреганти, антисептични препарати, импрегнирани със сребро превръзки, гъби и т.н.

Кои са на-честите усложнение при диабетното стъпало?

Това са сериозните гангрени и последващата ампутация на пръст или част от стъпалото. Може обаче да се стигне и до нещо много по-сериозно, като ампутация на част от крака.

 

Много пъти диабетът върви и с атеросклеротичен процес, който води до стеноза и след това до тромбоза на големи магистрални артерии. В такива случаи лечението е доста трудно.

Защо се стига до подобни ситуации?

Може да са резултат на недобра грижа за раните от страна на пациентите. Те почват да си ги превързват сами и го правят с месеци, без да посетят лекар. Причината е липсата на болка. Дори и да им се забие нещо в ходилото, те не го усещат и минават седмици, преди да го забележат.

 

Усложнения при диабетно стъпало

 

Съществуват, разбира се, и лекарски грешки. Понякога има недооценка на това какво трябва да се направи от страна на личния лекар -  те не се сещат, че може да има и атеросклеротично запушване на артерии и трябва да се действа бързо. Също така има грешки и от страна на някои хирурзи. Появява се пациент с т.нар. врасъл нокът и лекарят най-често го изважда. След това настъпва катастрофата. Раната не може да зарасне, разширява се и се стига до гангрена, а в последствие и до ампутация.

Една излекувана рана, която вече се е затворила, може ли да се отвори пак?

Поради трофичните промени, влошаване на циркулацията на кръвта, нелекуван адекватно диабет, травма, тесни обувки, е възможно пак да се появи тази рана. Много зависи от това дали има само диабет, или той е придружен с атеросклероза. Често се случва да има ампутация на един пръст и да се появи нова рана на друг. Тогава започваме да лекуваме него.

Какво е лечението?

Прилага се лечение от мултидисциплинарен екип. Стремежът на съдовите хирурзи е да не се стигне до ампутация. Ако пациентът дойде достатъчно рано при нас, почистваме раната и я превързваме. Прави се Доплерово изследване, за да се види дали има смущения в циркулацията на кръвта. Тогава се включват медикаменти за подобряване на циркулацията на кръвта. Може да се наложи да се направи ангиография – цветно изследване на периферната съдова система, за да се види има ли някакво запушване и тогава да се добави и ендоваскуларно лечение -дилатация на кръвоносния съд и поставяне на стент, ако се открие стеснение или запушване на кръвоносни съдове.

 

Диабетно стъпало - ампутация

 

В някои случаи се налага намесата на гнойно-септичен хирург, който да приложи компетентно лечение с антибиотици, некректомия и т.н. Разбира се, необходимо е и адекватно лечение на диабета от ендокринолог, който да следи за добър контрол на кръвната захар.

 

Много често пациентите се насочват към Центъра за лечение на рани в „Пирогов“. Там се занимават с трудно лечими случаи. Други пък попадат директно в Клиниката по гнойно-септична хирургия, където освен консервативното лечение се извършват и ампутации при необходимост. От там пък честно пращат пациенти и в  отделението по съдова хирургия, за ендоваскуларни процедури или съдово-реконструктивни операции - байпаси.

Колко време отнема на пациента с рана да се възстанови?

Няколко месеца. Може да са три, може и шест, а в някои случаи и повече. Често се случва да попадаме и на рани, които не искат да се затворят. Ако не се отстрани проблема с циркулацията на кръвта в периферията, как да зарасне тази рана?

Има ли правила, които пациентите с рани трябва да спазват, за да няма по-сериозни последствия?

Когато има рана, периодът на профилактика отдавна е минал. Но все пак е добре такива пациенти да носят удобни обувки, да внимават чорапите им да не се подгъват и да не им стягат. Трябва да се пазят от травми. Необходимо е да се полагат и предписаните от лекарите грижи за раните, като ежедневна смяна на превръзката, която да се прави по стерилен начин.

 

https://www.credoweb.bg/survey/118524/zapisvane-za-uchastie-v-klinichno-prouchvane

 

За мен е най-важно да не се стигне до развитие на диабетно стъпало. Поддръжката на нормално ниво на кръвната захар в повечето случаи помага да не се стигне до усложнения, но това не винаги е възможно.

 

Ако имате диабетни язви/рани по стъпалата и търсите иновативна терапия, запишете се ТУК>>>

Коментари