Публикация

Бойко Борисов: Ще предложим на НС да бъде обявено извънредно положение заради коронавируса

Бойко Борисов: Ще предложим на НС да бъде обявено извънредно положение заради коронавируса

Министерският съвет взе решение да предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение във връзка с разпространението на COVID-19.


Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като свика извънредно заседание на Министерския съвет, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19, предаде БТА.


Предложението включва

да бъдат затваряни игрални зали, спортни мероприятия, конференции, училища, университети, детски градини

„Нищо извънредно няма в поредното ни събиране. Извънредното, ако можем да го наречем, е увеличаване на броя на заболелите“, изтъкна Бойко Борисов.


По думите му предложението за обявяване на извънредно предложение е на Националния щаб. Министър-председателят се възмути, че много хора, които са поставени под карантина, не я спазват.


„Много е тънка границата и единствено само дисциплината и мобилизацията на нацията могат да са ни от полза. В МЗ трябва постоянно да актуализира данните си къде не може да се пътува“, каза премиерът.

 Спорът е колко твърди да са мерките. Финансовият министър каза, че ако с такова темпо в бюджета не се събират приходи, загубите ще са поне 3 милиарда лева.
Това предложение е дошло от щаба и да сме спокойни, колкото по-бързо да излеем от тази ситуацията, толкова по-добре. Финансовата криза ще е по-тежка от хуманитарната, каза още Бойко Борисов.

„Размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти това, което имаме към момента. Когато се вдига цената на горивата с 10 - 20 стотинки, всички от бизнеса се оплакват и твърдят, че стоките и услугите им ще поскъпнат - искам да попитам, като сега горивата поевтиняват, а цената на природния газа пада с 40 процента, с колко ще намалее цената на останалите продукти“, каза премиерът Борисов.


Той предложи

да има поне 5000 лева глоба, за този който не спазва карантината при заболяването

„Това не е чума или ебола, но паниката е като никога досега“, подчерта министър-председателят.

Истински се надявам тези, които подкокоросват някои в болничните заведения да не работят, да не го правят, защото законът позволява да се ползват пенсионирани лекари, медицински сестри и фелдшери. Може и студенти по медицина да се включат, разбира се, срещу заплащане. Ще има пари по нова здравна пътека за лечение от коронавирус, каза Бойко Борисов.

Той призова за мобилизация и спазване на дисциплина.


„Не се затварят ресторантите, защото има много домакини, които не готвят. Но барове и дискотеки трябва да се затворят незабавно, защото там се движат хората, потят се и подскачат“, каза още Бойко Борисов.


Училищата и университети да минат на дистанционно образование и където няма, да се инвестира, за да има такова обучение, добави в края на срещата премиерът.

 

До момента в страната са регистрирани 23 случая на коронавирус.

Коментари